Yapay Zekanın El Çabukluğu ile Kandırıldığı Deney (Video)

17
4
4
3
1
İllüzyon numaraları insanları oldukça şaşırtıyor ve iyi bir numarayı çözmek, bilişsel algılarımızı bozduğu için hiç de kolay olmuyor. Benzer bir durum yapay zeka için de geçerli midir?

Sahne illüzyonları, bilişsel önyargılar konusunda oldukça fazla şey anlatıyor. Görünüşe göre bu yargıların bazıları makinelere de geçerli olabiliyor. Sahne şovlarını izlerken insanları etkileyen pek çok şey var: Görsel numaralar, dikkat dağıtma hareketleri vs. 

İspanya’daki Nörobilim Enstitüsü’nden araştırmacılar, ‘sihir’ numaralarının yapay zekayı kandırıp kandıramayacağını görmek istediler. Sonuçta bu numaralarda doğaüstü hiçbir şey yok. Para gerçekten kaybolup tekrar ortaya çıkmıyor.

Araştırma için bir illüzyonist, efektlerin ve konuşma gibi aktivitelerin olmadığı bir yerde kamera karşısında el çabukluğu yaptı. Yapay zeka da bu görüntüleri takip ederek paranın nerede olduğunu bulması için eğitildi. 

el-çabukluğu

Daha sonra yapılan testlerde, yapay zekanın öğrendiği 5 numaranın benzerlerinin yanında iki tane de daha önce görmediği illüzyon seriye eklendi. Ardından da yapay zekanın tepkileri ölçüldü.

Yapay zeka, tıpkı insanlar gibi paranın genel olarak kapalı olan avucun içinde yer aldığını düşünse de insanları kolaylıkla kandıran ve paranın görünür olduğu bir numara, yapay zekayı kandırmayı başaramadı. 

Araştırmanın sonuçları kısmen tutarsız da olsa bilim insanları, insanların bilişsel davranış şekillerini taklit etmekte daha iyi yapay zekalar oluşturmak için başarılı bir çalışma yaptıklarını söylüyor. 

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/08/21/researchers-attempt-to-fool-ai-with-magic-tricks/
17
4
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
17
4
4
3
1