Yasakları İle Ünlü Kuzey Kore’de Sadece 28 Adet Site Var!

62
32
15
11
3
İnternet erişimi başta olmak üzere birçok konusunda yasakları ile ünlenen Kuzey Kore’de sadece 28 adet Kuzey Kore bazlı site bulunuyor.

Kim Jong-Un ile popülerleşen ve aynı zamanda yasakları, katı kuralları ile dillere pelesenk olan Kuzey Kore’de oldukça ilginç bir veri ortaya çıktı. Daha önce duymuş olduğunuzu düşündüğüm detaya göre eğer Kuzey Kore’de yaşıyorsanız tüm internet bağlantınız hükümet kontrolünde ve denetlenerek yapılıyor. Birçok siteye erişim engelli iken ülkemizde olduğu gibi DNS, VPN gibi hizmetleri de kullanmanız hem yasak hem de imkansız.

Bu nedenle tamamen devlet kontrolünde olan bir internet ekosistemine sahip olan Kuzey Kore’de ortaya çıkan detay ise bu söylediklerimin kanıtı niteliğinde sunabilir. Şöyle ki, ülkemizde sadece teknoloji haber sitelerine bile bakacak olursak aktif olarak bilinen 10’dan fazla site varken, toplamda belki de yüzlerce açılmış teknoloji sitesi vardır. Hele ki genel olarak haber sitelerini düşünecek olursak o bile binleri bulabilecek düzeyde hem yerel hem ülke geneli haberleri sunan siteler mevcut.

Ancak gel gelelim koskoca Kuzey Kore’de sadece 28 adet site bulunuyor. Yani Kuzey Kore’de domain ve hosting hizmeti alınıp açılan site sayısı sadece ve sadece 28. Şu anda maksimum yarım saat içerisinde açılabilecek kadar kolay olan site açılımı Kore’deki bu katı durumlar, şartlar ve kurallar yüzünden 28’de kalmış. Peki, eğer bu siteleri merak ediyorsanız hemen aşağıda listeledik. Tabii ne ile alakalı olduklarını anlaması biraz zor, biz sadece birkaç tanesini anlayabildik.;

Bu arada her sitede en başta Kim Jong-Un tarafından yapılan duyurular yer alıyor. Yani eğer Kuzey Kore'ye ait bir siteye girdiğiniz taktirde kesinlikle Kim Jong-Un'un söylediklerini göreceksiniz.

Kuzey Kore’de Açılmış 28 Site

airkoryo.com.kp (Uçak bileti satılıyor)
cooks.org.kp. (Kuzey Kore mutfağı hakkında bilgiler sunuyor)
friend.com.kp
gnu.rep.kp
kass.org.kp
kcna.kp (Haber sitesi)
kiyctc.com.kp
knic.com.kp (Sigorta firması)
koredufund.org.kp
korelcfund.org.kp
korfilm.com.kp
ma.gov.kp (Kuzey Kore Denizcilik İdaresi)
masikryong.com.kp
naenara.com.kp
nta.gov.kp
portal.net.kp
rcc.net.kp
rep.kp
rodong.rep.kp
ryongnamsan.edu.kp (Üniversite)
sdprk.org.kp
silibank.net.kp (Banka)
star-co.net.kp
star-di.net.kp
star.co.kp
star.edu.kp (Üniversite)
star.net.kp
vok.rep.kp (Kore'nin Sesi adlı radyo)

62
32
15
11
3
Emoji İle Tepki Ver
62
32
15
11
3