Yazılım Mühendisi Efe Demir’in Mobbing Sebebiyle İnt*har Etmesi İnfial Yarattı: Yapı Kredi Açıklama Yaptı, Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

148
22
8
5
2
Yapı Kredi Teknoloji’de çalışan kıdemli yazılımcı Efe Demir, 17 Mart’ta yöneticilerine gönderdiği bir veda e-postası sonrası yaşamına son verdi. Demir’in int*harı sonrası sektörün önde gelen yazılımcıları, hem bankacılık hem de bilişim sektöründeki sert çalışma koşullarından dolayı şikayetçi oldu.

Mobbing, günümüz iş dünyasının en büyük gerçeklerinden biri ve çoğu zaman yöneticiler, çalışanlarına karşı sergiledikleri yaklaşımların önemli bir kısmının “mobbing” niteliğine girdiğini farketmeyebiliyorlar. Mobbing altındaki kişilerin farklı tetikleyiciler ile uyarılmaları sonucunda, bazen, yakınları ve kendileri için son derece üzücü kararlar aldıkları görülüyor.

Ne yazık ki Efe Demir de bu durumu yaşadı. Yapı Kredi bankasının Yapı Kredi Teknoloji biriminde Bireysel Krediler Tahsis Uygulama Geliştirme Müdürü olarak görev yapan Demir; yöneticilerine ilettiği uzun bir e-posta sonrasında yaşamına son verdi. Kendisinin int*harı ve ardında bıraktığı satırlarda ifade ettikleri ciddi tepkiye sebep oldu. 

Efe Demir’in veda e-postasından satır başları:

Yayınladığı istifa ve veda e-postasına göre Yapı Kredi'de iş hayatına başlayan Efe Demir, iletişim kurduğu kişilerle pozitif ilişkiler kurmaya çalıştığını, başarılı bir eğitim hayatı geçirdiğini ve rahat bir ekonomik durumu olduğunu söylüyor.

Kariyerinde 4 yılı geride bıraktıktan sonra krediler alanında çalışmak istediğini kaydeden Demir, önemli projelerde yer alıyor ve bu süreçte kurumun en erken yöneticilik pozisyonuna getiriliyor. Ancak bu görevi aldıktan sonra kurumun değerlerinin boşaltıldığını farkettiğini belirtiyor.

Metinde kurumdaki yöneticilerin “tedbirli olma kisvesi altında korkakça davrandıklarını” belirten Demir, ayırca liyakat eksikliği taşıyan yöneticilerin tavırlarına karşı sessiz kalınarak kurumun içini boşalttığını, takvim hedeflerine yetişmenin hedefin kendisinden daha önemli hale geldiğini, yöneticisini memnun etmeye çalışmanın amaç haline geldiğini ve yalanların söylendiğini belirtiyor.

Diğer taraftan kurumda çalışan kıymetli yöneticilerini vizyonsuz yöneticilere gösterilen hoşgörü nedeniyle yol ayrılığına getirildiği ve seçeneksizleştirildiği belirtiyor Demir. Bu sebeplerle istifa kararı alan Demir, yaşanan deprem felaketi nedeniyle bu kararını askıya alıyor. Ardından kurumun depremzedelere yönelik aldığı finansal kararlardan da yakınıyor. 

Metnin tamamına aşağıdaki tweet’ten de ulaşabilirsiniz: 

Efe Demir’in mektubu sonrası Yapı Kredi bir açıklama yayınladı: 

yapı kredi açıklaması

Yapı Kredi’nin bu açıklaması bilişim sektörünün önde gelenleri tarafından tepki ile karşılandı: 

azmi mengü

onur özcan

fatih kadir akın

murat demirci

Bilgisayar Mühendisleri Odası'nın açıklaması da şöyle:

tmmob

Olay LinkedIn'de de ciddi tepkilere neden oldu, Efe Demir'e ait LinkedIn profili de kapatıldı:

LinkedIn üzerinde başta insan kaynakları uzmanları olmak üzere pek çok kişi Efe Demir'in mektubunu paylaşarak tepkisini dile getiriyor. Ayrıca infial yaratan olay ve açıklamalar sonrasında Demir'in profilinin de kapatıldığı öğrenildi.

148
22
8
5
2
Emoji İle Tepki Ver
148
22
8
5
2