YouTube, İçerik Üreticilerini Telif Trollerinden Koruyacak

10
10
1
1
0
YouTube, içerik üreticilerini korumak için attığı adımlara bir yenisini ekledi. Artık içerik üreticileri, içerikteki tek bir saniye nedeniyle içeriğin gelirini almak isteyen üçüncü parti üreticilerden daha az çekinecek.

İnternet gerçekten garip bir mecra ve bu mecrada bazı insanlar çok tartışmalı yollarla kazanç elde etmeye çalışıyor. Bunlardan bir tanesi de çeşitli videolar üzerinde hak iddia etmek. Böylece, size ait olduğunu belirttiğiniz içerikten elde edilecek gelirin tarafınıza verilebilmesini isteyebiliyorsunuz. Gerçekten emek verip eser üreten bir sanatçıysanız, bu sizin tabii ki hakkınız ama bunu içerik trollüğü için kullananlar da var. 

Youtube, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, videolara elle yapılan kazanç talebine yönelik politikalarını değiştirdiğini duyurdu. Bundan sonra kısa müzik parçaları için (örneğin 5 saniyelik şarkı) ya da içerikte olması planlanmayan sesler için (yoldan geçen arabada çalan müzik gibi) telif talebinde bulunulduğunda videonun kazancı talep edilemeyecek.

youtube

Hak sahipleri, bu videoların para kazanmasını ya da doğrudan videoyu engellemek isteyebilecekler ancak zaman işaretleri kullanarak içeriği düzenlemek mümkün olacak.

YouTube, içerik üreticilerini korumak için daha fazla değişiklik yapacağını söylerken, bu kararı da önemli bir adım olarak değerlendirdi.

YouTube'da 10 saniyeye kadar müzik kullanılabilecek

youtube

YouTube, bu hareketin amacının “hak sahiplerinin içeriklerinin izinsiz kullanılmasına engel olma hakkına saygı gösterirken üretici ekosisteminde adaleti arttırmak” olduğunu söylemişti. Yeni sistem Eylül ortasında devreye girecek.

Yeni sistemle birlikte dakikalarca süren içerikte 3-4 saniyelik bir bölüm için bütün kazancın başka bir kişiye ödenmesinin önüne geçilmiş oluyor. Bütün İslam aleminin ortak paydalarından olan Ezan’ın telifini alıp ezan okunan her videodan hak talep etmek gibi davranışlarda bulunanlar da böylece devre dışı kalacak. Yeni sistemde şarkılar, 10 saniyeye kadar (tek basamaklı saniyeler demişler) kullanılabilecek.

Yine de bu kural değişikliğini esnetmek platformun elinde olacak. Özelliği suistimal edenlere yaptırım uygulanabilecek. Yine de içerik üreticilerine küçük de olsa bir serbestlik sağlanmış olacak.

Kaynak : https://mashable.com/article/youtube-copyright-short-songs-incidental-audio/
10
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
10
1
1
0