Avustralyalı Öğrenciler, 750 Dolar’a Satılan Daraprim’i Sadece 13 Dolar'a Ürettiler!

1
0
0
0
0
Geçtiğimiz yıl yaşanan Daraprim krizi ile 13 Dolar değerindeki Daraprim’i 750 Dolar’a çıkartan Martin Shkreli’nin ilacı Avustralyalı öğrenciler tarafından yine 13 Dolar’a üretildi.

Dünyadaki en kötü hastalık türlerinden biri olan AIDS tedavisinde sıklıkla kullanılan Daraprim adlı ilaç, esas olarak bazı plazmodyum türlerinin etken olduğu sıtmadan korunmakta kullanılan bir ilaç olarak dikkat çekmekteydi. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Turing İlaç Şirketi’nin 62 yıl gibi uzunca bir süredir piyasada bulunan bu ilacın haklarını 55 Milyon Dolar’a satın alarak, yakın zamanlara kadar 1 Dolar'a üretilen ve piyasada 13 Dolar'a satılan ilacın fiyatını, 50 kat arttırarak 750 Dolar’a yükseltince, ABD’deki sağlık kuruluşları bu maliyeti karşılayamaz hale gelmişti.

Şirket sahibi olan Martin Shkreli’nin “13 Dolar’a alıyorlar ve bu kadar önemli bir ilaçsa 750 Dolar’a da alırlar” gibi net bir şekilde kaypakça kararı ardından tepkiler alsa da 750 Dolar’dan satılmaya devam eden Daraprim için Avustralyalı liseli öğrenciler tarafından aynı bileşenler ile aynı ilaç yeniden 13 Dolar’a üretildi.

Sadece 17 yaşında olan bir grup öğrenci, okullarının laboratuvarlarında ürettikleri bu ilaç ile firmayı alt etmiş olan öğrenciler, büyük sevinç ile AIDS ve sıtmada kullanılabilecek bu ilaç için 750 Dolar ödenmesine gerek kalmaması açısından çok büyük bir iş başarmış olacaklar.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0