Teknoloji Sembollerinin Çok Az Bilinen Gizli Anlamları

29
26
12
3
2
Akıllı telefonlar, televizyonlar, yeni nesil elektronik yardımcılar... Teknolojik cihazların kullandığı sembollerin anlamlarını biliyor musunuz?

USB, Bluetooth, Açma/Kapama düğmesi, Duraklatma düğmesi, Numara sembolü ve @ sembolü; teknoloji dünyasının o çok bilindik 6 sembolünün gizli anlamlarını sizler için derledik...

USB:

İlkin 1996 yılında ortaya çıkan ve veri aktarmada kullanılan en yaygın bağlantı yöntemi haline gelen USB, İngilizce 'Universal Serial Bus'ın (Evrensel Seri Yolu) kısaltması. Sembolü ise 3 yola ayrılan bir hat. Her bir hattın ucunda farklı bir şekil var: Daire, ok ve kare.

USB sembolü esasında Yunan mitolojisindeki denizler tanrısı Poseidon'un 3 dişli mızrağına bir gönderme. Mızrağın her bir dişinin ucundaki farklı işaret ise USB teknolojisinin farklı cihazları birbirine bağlayabilme özelliğini simgeliyor.

Bluetooth:

Cep telefonlarında sıklıkla kullanılan Bluetooth özelliği, kablosuz bağlantıda standart uygulama haline gelmiş durumda. Sembolün kökleri ise Vikinglere dayanıyor.

10'uncu yüzyılda Danimarka ve Norveç kralı olarak hüküm süren Mavi Diş (İngilizce Bluetooth) Birinci Harald, İskandinavya'yı birleştiren kral olarak biliniyor. Bluetooth teknolojisinin de aynı Birinci Harald gibi birleştirici bir özelliği bulunduğundan, Viking kralından esinlendiği belirtiliyor. Bluetooth logosu da, Birinci Harald'ın ad ve lakabının baş harflerinin runik yazılışının bir birleşimi.

Açma/Kapama düğmesi:

Çember içinden geçen çubuk sembolü 1970'lerden bu yana geliştirilen elektronik cihazlarda kullanılıyor. Bir elektronik cihazı elinize aldığınızda çoğunlukla bastığınız bu ilk düğmenin sembolü esasında 2 farklı sembolün bir birleşimi.

Açma sembolü dik çubuk 1'i biner koddaki 1'i temsil ediyor. Kapama sembolü olan çember ise, yine biner kodun öbür değişkeni olan 0'ı simgeliyor. İki sembolün 1973 yılında birleştirilmesi ile, güç düğmesinin sembolü elde edilmiş oldu.

Duraklatma düğmesi:

2 dik çubuktan meydana gelen duraklatma düğmesi de yine en yaygın elektronik cihaz sembolleri arasında. Uzun yıllardır kullanılan bu sembol de, ilhamını müzikten alıyor. 

Nota yazımında 'caesura' sembolü, çapraz-paralel iki çizgiyle müzikte duraklamayı ifade ediyor. Video veya müzik oynatan cihazlarda da bu iki paralel çizgi kullanılıyor. Tek fark ise çizgilerin çapraz değil, dikine olması.

Numara sembolü:

Sosyal medya platformu Twitter'la beraber popülaritesi artan bir başka sembol ise '#' yani numara sembolü.

Bu sembolün kökleri, Antik Roma'ya kadar dayanıyor... Ağırlık ölçü birimi olan 'Libra Pondo' Roma'da ℔ sembolüyle kısaltılıyordu. Yani aslında 'Libra' ve 'Pondo' sözcüklerinin baş harflerinin yan yan gelmesiyle oluşan bir sembol. 'l' harfinin 1 rakamıyla karışmaması için üstten yatay bir çizgi çekildiği düşünülüyor.

19. yüzyıla gelindiğinde bu sembol sadeleştirilerek iki çapraz paralel ve iki yatay paralel çizgiyle oluşturulan # sembolüne dönüştürülüyor. İlerleyen dönemde # sembolü, muhasebede 'numara' manasına gelecek biçimde kullanılıyor. Twitter ile birlikte ise Hashtag, yani etiketlerin başına geliyor.

@ sembolü:

Ağırlık sembolü olarak ortaya çıkan bir başka sembol de e-postaların vazgeçilmezi '@' işareti.

İlkin 16. yüzyılda İspanya'da bir ağırlık ölçü birimi olan Arroba'nın kısaltması olarak kullanıma giren sembolü, o dönemden kalma ticari yazışma ve tüccar kayıtlarında görmek mümkün.

Sembol daha sonra yer bildirimi vazifesini üstlenmiş. '@' sembolü e-postalarda da adresin bulunduğu servis sağlayıcıya işaret ediyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-44859179
29
26
12
3
2
Emoji İle Tepki Ver
29
26
12
3
2