Yozgat'ta Bir Çiftçi 8 Milyon Yıl Öncesine Ait Bir Mamut Fosili Buldu

30
14
1
0
0
Yozgat'a bağlı Şefaatli ilçesinde tarlasını süren bir çiftçi, bundan yaklaşık 8 milyon yıl önce yaşamış bir mamuta ait olduğu belirtilen çene kemiği fosili buldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yozgat Müzesi Müdürü Hasan Şenyurt, bir çiftçi tarafından tarlada bulunan fosilin kendilerine teslim edildiğini ve söz konusu fosilin incelemeye alındığını ifade etti.

Şehrin farklı yerlerinde daha önce de birkaç fosil bulunduğunu fakat bir mamut ya da bir ihtimal file ait olduğu sanılan bir fosile ilk kez rastladıklarını kaydeden Şenyurt, "Yozgat’ın fosil yatakları bakımından oldukça zengin olduğu biliniyor ve son 3 yıldır da bu alanda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, Ahi Evran Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cem Erkman hocamız da Yozgat'taki omurgasız fosil yataklarıyla alakalı çalışmalarını sürdürüyor. Bu da Yozgat için yeni bir gelişme oldu" diye konuştu. 

Müze ziyaretleri bakımından büyük önem taşıyor

Şenyurt, fosilin 8 milyon sene öncesine ait olduğunun tahmin edildiğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Mamutun iskeleti artık tamamen taşlaşmış ve fosil haline gelmiş. Bu diş parçasıyla alakalı gerekli incelemeleri Ankara Üniversitesi ve Ahi Evran Üniversitesi'ndeki hocalarımıza gösterme olanağımız olacak. Bundan sonra, Yozgat ve civarında antik dönemde yaşamış hayvanlarla ilgili çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Fosiller, pek çok müzede sergileniyor. Türkiye’de bulunan farklı müzelerde sergilenen çok büyük boyutlardaki antik mamut, balina, dinozor türlerinin iskeletleri ziyaret potansiyeli bakımından önem arz ediyor. Önümüzdeki süreçte Şefaatli ilçemizde bulunan mamut fosiliyle alakalı çalışmaları geliştireceğiz."

Fosili bulan çiftçi Alper Düşünceli de, tarlasını sürerken pulluğa takılan taşı incelediğinde diş yapısını fark ettiğini belirtti. Düşünceli, "Fosili, ilgili kurum olarak müze müdürlüğümüze teslim ettim. Onlar da gerekli çalışmaları yapıyor" diye konuştu.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201807171034319639-yozgat-fosil-8-milyon-yil-mamut/
30
14
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
30
14
1
0
0