Yeni ÖTV Sistemi Belli Oldu! Hangi Arabada Ne Kadar Olacak?

4
2
1
0
0
Yeni ÖTV Sistemi Belli Oldu! Hangi Arabada Ne Kadar Olacak?
Motorlu taşıtlardaki yeni ÖTV düzenlemesi meclisten geçerek kabul edildi. Yeni otomobil alacak olanları yakından ilgilendiren yeni vergilendirme sistemiyle değişiklikler neler?

Otomobil almaya niyetli olan kişileri yakından ilgilendiren gelişme kapsamında, ÖTV Kanunu’nda bazı düzenlemelere gidildi. Bugüne kadar motorlu taşıtlarda yalnızca motor hacmine dayanan ÖTV’ye, Bakanlar Kurulu tarafından farklı gruplara göre değişiklikler getirilebilecek. Tasarıya göre ÖTV’nin baz alınarak oluşturulacak fiyatlarda Bakanlar Kurulu, malın cinsi, sınıfı, yolcu ve yük taşıma kapasitesini kapsayacak şekilde farklı oranlar belirleme yetkilendirilmesine sahip oldu. 

Yeni oranlar, arabanın alım bedelini iki katına kadar çıkartacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Mesela 1600 CC'ye kadar olan araçlarda ÖTV %45. Acaba sadece motor silindir hacmine bakarak vergi oranı tespit etmek doğru mudur diyoruz? Hepimiz herhalde şunu söylüyoruz, 1600 motor silindir hacmine sahip olsa da öyle fiyat farklılıkları var ki düşük bedel ile o aracı alan kişi, 'ben, aynı silindir hacmi diye niye aynı oranda vergi ödemek durumundayım?' diyor. Sistemi değiştiriyoruz, sistemde araç çeşitliliğini artırıyoruz, vergileme ölçütlerini genişletiyoruz."

Şu anki ÖTV, 1600 cc’ye kadar olan araçlarda %45, 1600-2000 cc arasında olan araçlarda %90, 2000 cc’nin üzerinde olan araçlarda ise %145 olarak uygulanıyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün hesaplamasına göre sıfır bir ithal araçta ödenecek vergi yükü şu şekilde: 

Ülkeye giriş fiyatı: 56.000 lira (Avrupa fiyatı yaklaşık 17 bin euro)

ÖTV (yüzde 145): 81.200 lira

KDV (yüzde 18): 10.080 lira

ÖTV'nin KDV'si: 14.616 lira

Bayi kârı hariç satış: 161.896 lira

Bu da demek oluyor ki sıfır bir araca uygulanan tüm vergiler bir araya getirildiğinde, aracın asıl fiyatından neredeyse 3 katı kadar bir bedel ortaya çıkıyor. Sıfır bir araç alınırken ödenen tüm vergiler ise şunlar:

-Gümrük Vergisi
-ÖTV
-KDV
-Taşıt Alım Vergisi
-Motorlu Taşıtlar Vergisi
-Plaka
-Ruhsat
-Noter harcı

4
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
1
0
0