49 Milyon Instagram Kullanıcısının Gizli Bilgileri İnternete Düştü

53
43
6
4
4
Herkese açık ve şifresiz olarak saklanan bir veri tabanında Instagram ünlüleri, influencerları, marka hesaplarına ait 49 milyon kayıt bulundu.

Facebook ve Facebook’a bağlı servislerin ‘veri sızdırma’ skandalları bitmek tükenmek bilmiyor. Kısa süre önce yüz milyonlarca kullanıcısının verilerini herkese açık sunucularda saklamasıyla eleştiri oklarını üzerine çeken Facebook, şimdi de on milyonlarca Instagram influencerının verilerinin sızdırılmasıyla konuşulacak gibi duruyor.

Amazon Web Servisleri’nde, içlerinde Instagram influencerlarının, ünlülerin ve marka hesaplarının da bulunduğu 49 milyon kayıt içeren bir veri tabanı keşfedildi. Asıl önemli konu ise bu veri tabanının herkese açık durumda olması. Öyle ki; söz konusu verilere erişmek için bir şifre girmeniz bile gerekmiyor.

Sızdırılan bilgiler içinde influencerların profil bilgileri, profil resimleri, takipçi sayıları, hesaplarının doğrulanmışlık durumu, bulundukları şehir ve ülke gibi bilgiler yer alıyor. Daha da önemlisi veriler arasında Instagram influencerlarının e-posta adresleri ve telefon numaraları da yer alıyor.

Güvenlik araştırmacısı Anurag Sen’in veri tabanını keşfetmesinin ardından sahibinin Mumbai merkezli Chtrbox adlı şirket olduğu anlaşıldı. Bu şirket, influencerlar ile sponsorlu içerikler için iş birlikleri gerçekleştiriyor. Bu nedenle söz konusu veri tabanında influencerların sponsorlu içerik değerleri de bulunuyor.

Anlaşıldığı üzere Chtrbox, influencerların sahip oldukları takipçi sayısı, aldıkları etkileşimler ve hesaplarının onaylanıp onaylanmadığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak her hesap için bir sponsorlu içerik bedeli belirliyor. Şirketin böyle bir veri tabanı hazırlamasının nedeni ise müşterileri için elinde hazır bir ödeme planı bulunması.

TechCrunch, veri tabanında yer alan bilgileri kullanarak influencerlar ile iletişime geçti ve bilgilerin doğruluğunu onayladı. Chtrbox ise skandalın hemen ardından veri tabanını çevrimdışı hale getirdi. Şirket, influencerların telefon numaraları da dahil olmak üzere tüm bu özel bilgileri nereden elde ettiğini şu an için açıklamadı.

Instagram'dan konuyla ilgili resmi açıklama geldi;

“Verinin hatalı kullanımı ile ilgili tüm iddialara önem veriyoruz. Bu haberde öne sürülen iddialara yönelik ilk araştırmalar sonucunda Instagram kullanıcılarının hiçbir özel e-posta veya telefon numarası bilgisine erişilmediğini gördük. Chtrbox’un veri tabanında Instagram’ın da aralarında bulunduğu birçok kaynaktan kamuya açık bilgi bulunuyordu.”

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/05/20/instagram-influencer-celebrity-accounts-scraped/
53
43
6
4
4
Emoji İle Tepki Ver
53
43
6
4
4