AB, Google'a Yine Sağlam Bir Ceza Yazmaya Hazırlanıyor

26
12
2
1
1
Google’ın çevrimiçi reklamcılıkla ilgili bir soruşturmayı takiben önümüzdeki hafta Avrupa makamlarından bir ceza ile karşı karşıya kalması bekleniyor.

AB Rekabet Komisyon Üyesi Margrethe Vestager, Google’ın AdSense teknolojisini kullanarak web sitelerinde yer aldığını ve rekabet kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

AB yetkilileri, yapay olarak düşürülmüş seçenekler kullanarak ve çeşitliliği azaltarak Google’ın pazardaki rekabeti kısıtladığını iddia etti.

2006 yılında tanıtılan "Arama İçin AdSense" teknolojisi, kullanıcıların üçüncü parti web sitelerini kolayca aramalarını sağlamak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda yapılan aramalarda Google reklamları gösterilmektedir.

Google, daha önce rakip reklamcılık işletmelerinden çevrimiçi reklamlar yayınlamasını engellediği gerekçesiyle iki AB davasından ceza aldı ve yaklaşık 7 milyar avroluk para cezası ödedi. Şirket, müşterilerinin sitelerinde başka kampanyalar yayınlamasını engellediğini şikayet etmesinden sonra 2009 yılında ilgili kısıtlamaları değiştirdi.

Avrupa Komisyonu, son yıllarda Google’ı iki kez cezalandırmıştı. Google, 2017 yılında çevrimiçi alışveriş arama motoru aracı ve rakiplerinin ürünleri ile ilgili sponsorlu arama sonuçları gösterme biçimi nedeniyle 2017 yılında 2,4 milyar avro para cezasına çarptırıldı. Geçtiğimiz yıl da Google, Android işletim sistemine baskınlık kurmasından dolayı 4.3 milyar avro para cezasına çarptırıldı.

Avrupa Komisyonu, Google’ın ana şirketi Alphabet’in gelirinin onda biri kadar para cezası verebilir; bu durum da Google’a önümüzdeki hafta 13 milyar dolara kadar bir para cezası verilebileceği anlamına geliyor. Ancak ceza miktarının daha az olması bekleniyor.

AB Rekabet Komisyon Üyesi Vestager, bu hafta başında Spotify'ın Apple'ın iPhone uygulamaları üzerinden yaptığı 30 adet satın alım kesintisi nedeniyle yaptığı şikayete takiben, Apple ile rekabet soruşturması başlatabileceğini de belirtti.

Vestager, Alman Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, "Apple ve Apple App Store'un rolünü incelemeliyiz. Piyasaya hakim bir konumda oldukları sonucuna varırsak, durum Google aleyhindeki işlemlerimizle karşılaştırılabilir” açıklamasında bulundu.

Apple, Cuma günkü bir blog gönderisinde Spotify'ı “yanıltıcı söylem” kullanmakla suçladığı iddialarını reddetti.

Kaynak : https://www.telegraph.co.uk/technology/2019/03/15/google-faces-another-fine-eu-next-week/
26
12
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
26
12
2
1
1