ABD, İnsansız Drone'u Valkyrie'in İlk Test Uçuşunu Gerçekleştirdi

24
14
8
3
1
Maliyeti 2-3 milyon dolar olan Valkyrie savaş drone'larının ilk uçuşu geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.

ABD Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz hafta hayalet uçak drone’u XQ-58A Valkyrie’in ilk test uçuşlarını tamamladı. 5 Mart’ta uçuşu gerçekleştirilen Valkyrie, 76 dakika boyunca havada kaldı. Yeni teknolojiler konusunda oldukça ağzı sıkı davranan hava kuvvetleri, bu teknolojinin bir kilometre taşı olması sebebiyle 15 saniyelik bir görüntü paylaştı.

Yüksek ses altı insansız hava aracı XQ-58A Valkyrie, 3128 km’lik bir menzile sahip ve saatte 1000 km’nin üstüne çıkabiliyor. Teoride insansız hava aracı gözetlemeye yardımcı olsa daihtiyaç halinde hedeflere ateş de edebiliyor. Gelecekte bu drone’ların yapay zeka, hassas gözetim ekipmanları ve gelişmiş silahlarla da donatılması bekleniyor.

Geliştirilmesi 2,5 yıl alan insansız hava aracının her birinin maliyeti tahmini olarak 2-3 milyon dolar. Maliyet oldukça yüksek gibi gözükse de savaş jetlerinin maliyetinin 100 milyon dolar olduğu düşünülünce çok da pahalı gibi gözükmüyor.

Drone’un iki ayrı fazda toplam beş adet testten geçirilmesi planlanıyor. Gelecekte yapılacak olan testlerde araç sisteminin işlevselliği ve aerodinamik performansı ölçülecek. Kratos tarafından geliştirilen bu hava aracı haricinde Boeing Australia şirketi de yapay zekaya sahip bir savaş drone’u geliştireceğini duyurmuştu.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/xq-58a-valkyrie-drone-maiden-flight/
24
14
8
3
1
Emoji İle Tepki Ver
24
14
8
3
1