Ağaçlardan Batarya Üretmenin Bir Yolu Bulundu: Sadece 8 Dakikada %100 Şarj Oluyor!

22
5
5
3
0
İsveç ve Finlandiya menşeili bir şirket, ağaçtaki bir sert karbon olan "lignin" isimli organik polimerden 'elektrikli araç bataryası' üretti.

İsveç ve Finlandiya ortak şirketi olan Stora Enso’da çalışan bilim insanlarının çalışmaları sonucunda elektrikli araçların şarj süresini yüksek oranda azaltabilen yeni bir batarya türü geliştirdi. Yaratıcıları, bu bataryanın devrim niteliğinde olduğunu iddia ediyorlar.

Neden devrim niteliğinde? Çünkü bu bataryalar ağaçlardan üretiliyor. Gelin buluşun detaylarına beraber bir göz atalım.

Sadece 8 dakikada şarj olabilen elektrikli araç bataryası:

Buluşun ortaya çıkmasının temelinde bilim insanlarının tüm ağaçların kabaca %30'unu oluşturan organik bir polimer olan lignin adlı bir malzemeye odaklanması yatıyor. Bilim insanları, bir kağıt fabrikası atığı olan ligninin, lityum iyon pillerde bulunan grafit anotlara biyo-tabanlı bir alternatife dönüştürülebileceğini keşfetti.

Araştırmacılar, lignini sert bir karbona dönüştürerek, pil teknolojisinde "devrim" olarak tanımladıkları düşük maliyetli, ultra verimli bir anot yaratmayı başardılar. Stora Enso’da yetkili olan Lauri Lehtonen, buluş hakkında şöyle diyor:

"Yüksek şarj oranları açısından, sert karbonlar sizi grafitin gidemeyeceği yerlere götürebilirler. Grafitin limitleri 40-50 dakika civarındadır ve bunu çok pahalı bir silikonla 20 dakikaya kadar doldurabilirsiniz. Lignin tabanlı anotlar sadece sekiz dakikalık şarj sürelerine sahiplerdir.”

Lignin, dünyadaki en bol ikinci biyo-kaynak. Dolayısıyla araştırmanın yazarları, çalışmalar sürdürüldükçe daha çevre dostu ve daha ucuz lignin bazlı malzemeler üretileceğini öngörüyorlar. Stora Enso, 2025’e kadar anotları ticari olarak üretmeyi amaçladıkları bir fabrika açmayı planlıyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://www.indyturk.com/node/572741/bi%CC%87li%CC%87m/a%C4%9Fa%C3%A7tan-%C3%BCretilen-batarya-elektrikli-otomobil-teknolojisinde-devrim-yaratt%C4%B1
22
5
5
3
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
5
3
0