İnsansı Robotlar Hakkında Heyecan Verici Tahmin: Elektrikli Otomobil Sektörü Kadar Büyük Olabilir

5
3
2
1
1
ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs, Tesla'nın geçtiğimiz aylarda prototipini gösterdiği Optimus gibi insansı robotların geleceği ile ilgili bir tahminde bulundu. Şirkete göre bu tarz robotlar, önümüzdeki 15 yıl içinde 150 milyar dolarlık bir pazara dönüşebilir.

Genelde bilim kurgu filmlerinde karşılaştığımız insansı robotlar şimdiden hayatımıza girmeye başladı. Birçok teknoloji şirketi, gelecekte oldukça yaygınlaşması beklenen bu robotlar konusunda hamlelerini hızlandırıyor. Bunlardan biri de Elon Musk yönetiminde faaliyet gösteren ABD merkezli Tesla.

Dev şirket, 2021’de bir insansı robot üzerinde çalıştığını açıkladı. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği AI Day isimli yapay zekâ etkinliğinde ise ‘Optimus’ ismi verilen bu robotun prototipini ilk kez dünyaya gösterdi. Büyük heyecan yaratan robotun tanıtımının ardından birçok insan gelecekte bu robotların ne kadar yaygınlaşacağı da merak konusu oldu. Bu konuda bir tahmin, dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan ABD’li Goldman Sachs’ten geldi.

İnsansı robotlar, 15 yıl içinde 150 milyar dolarlık bir sektöre dönüşebilir

Dev yatırım bankası, Tesla’nın Optimus robotu gibi insansı robotların önümüzdeki 15 yıl içinde 150 milyar dolardan fazla değere sahip bir sektöre dönüşebileceğini tahmin etti. ABD’li şirket, Tesla’nın öncülük ettiği bu konuyla ilgili bir yatırım raporu yayınlayarak bu tahmini yaptı.

Goldman Sachs’in raporunda şu ifadelere yer verildi: “Tesla’nın insansı robot Optimus’un prototipini tanıtması, bu tür yeniliklerin finansal fırsatlarının nasıl olacağı konusundaki tartışmaları ateşledi. İnsansı robotlar için yatırım durumu oldukça büyüktür. Ürün tasarımı, kullanım durumu, satın alınabilirlik ve halk tarafından kabulün önündeki engelleri aşınması hâlinde 2035 yılına kadar 152 milyar dolara kadar bir pazar görüyoruz.”

Şirketin ‘mavi gökyüzü senaryosu’ olarak adlandırdığı bu tahmini, insansı robot sektörünün oldukça büyüyebileceğini gösteriyor. Hatta verilen sayı, şu anki küresel elektrikli otomobil pazarıyla neredeyse eş değerken, akıllı telefon sektörünün ise üçte biri kadar. Yatırım bankası böyle bir tahminde bulunsa da insansı robotlar konusunda, Tesla’nın prototipini baz alırsak, bazı şüpheler mevcut.

Uzmanlar, Tesla’nın robotunun şimdilik o kadar da etkileyici olmadığını söylüyor

Tesla’nın Optimus’un prototipini göstermesi, çoğu insanda heyecan uyandırsa da bazılarını pek de etkilememişti. Birçok robotik profesörü, ABD’li teknoloji devinin bu kadar kısa sürede bu robotu tasarlamasının muhteşem olduğunu; ancak, Optimus’un işlevlerinin etkileyici olmadığını söylüyordu. Hatta Optimus’un hareketler, Honda’nın ilk kez 2000’de tanıttığı Asimo’ya benzediği bile belirtilmişti.

Buna ek olarak uzmanlar, robotun potansiyeli olsa da 2022 yılına göre devrim niteliğinde bir teknoloji olmadığını belirtirken, Optimus’un yenilikten uzak olduğunu aktarmıştı. Ayrıca Optimus’un hareketlerinin insan gibi olmadığını; bu yüzden şu anki hâlinin insanların yerini alabileceğini düşünmenin gerçekçi olmadığı ifade edilmişti.

Yani anlayacağınız, Tesla’nın robotu hakkında bazı şüpheler mevcut. Ancak şirketin gösterdiği yalnızca bir prototip. Tesla, Optimus üzerinde hâlen geliştiriyor ve piyasaya sürülmesi için 3-5 yıla ihtiyaç olduğunu ekliyor. Bu yüzden Tesla’nın robotunun 5 yıl içerisinde ciddi bir gelişme kaydederek istenilen seviyeye ulaşması ihtimalinin bulunduğunu söyleyebiliriz.

İnsansı robotların, önümüzdeki yıllarda işçilik maliyetlerini azaltması, zorlu işlerde insanların yerini alması ve bizlere gündelik hayatımızda yardımcı olması planlanıyor. Eğer bu gerçekleşirse ve Tesla’nın robotu başta olmak üzere bu tarz cihazlar istenilen işlevselliğe ulaşabilirse, Goldman Sachs’in önümüzdeki 15 yıl için tahmini gerçeğe dönüşebilir. Dünyayı baştan aşağı değiştirebilme potansiyeline sahip bu teknolojilerin geleceğinin nasıl olacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Kaynak : https://electrek.co/2022/11/03/tesla-bot-humanoid-robots-150-billion-business-goldman-sachs/
5
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
5
3
2
1
1