Akıllı Cihazların Bataryaları Neden ve Nasıl Patlar?

2
2
0
0
0
Son dönemde özellikle Note 7 ile dile getirilen akıllı telefonların batarya patlama vakalarını inceleyen bilim adamları, telefonlar patlamadan hemen önce neler olduğunu gözlemledi.

Bildiğiniz gibi piyasadan çekilen Samsung Galaxy Note 7, batarya patlama sorunları sebebiyle çekilmişti. Geçtiğimiz günlerde nedeni de açıklanan bu olay ile alakalı Journal of the Electrochemical Society, yani Elektrokimya Topluluğu Dergisi’nde bilim adamları X-Ray ile telefon bataryasının patlama durumunu an be an inceledi.

Yayınlanan makaleye göre sorunsuz çalışan bir bataryanın nasıl aniden bir erime, aşırı ısınma ve patlama yaşadığını görmek için sağlam bir bataryaya yoğun stres testi uygulayarak patlattı. X-Ray ile gözlenen bu durumda katman katman olan pillerin boşluklu yapılarında ortaya çıkan gaz oluşumunun sağladığı gözlemleniyor.

Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi içi likit bir yapıda olan bataryaların zayıf boşluklarında oluşan buharlaşma sonucunda bataryada şişme meydana geliyor. Eğer dış katmanı sağlam ise bu şişme sadece bataryanın ölmesine ve şeklinin bozulmasına yol açarken, aşırı ısınma ve dış çeperin sağlam olmama durumunda ise yaşanan bu yaz yoğunluğu bataryanın bir anda patlamasına yol açıyor.

Sonuç olarak bir batarya tasarımı ve gerek katmanlarının gerekse dış çeperinin sağlam olması gerekmekte. Özellikle tıpkı Galaxy Note 7’de olduğu gibi daha büyük mAh değerine sahip bataryaları sıkıştırma yöntemiyle küçük bataryalar haline getirmek için katmanların birbirlerine daha yakın olması bir bakıma iyiyken, pozitif ve negatif bölümü ayıracak bölümün ve dış çeperin sağlam olmama noktası da böyle sorunlar çıkarmakta.

Yani, aşırı stres durumlarında illaki ısınacak olan bu bataryaların katmanları ve çeperi iyi olmak zorunda. Bu da bataryanın büyük olmasına yol açacak. Fakat, firmaların batarya üretiminde o aşık oldukları ince telefon anlayışı yerine sağlam batarya olması noktasında çalışmaları gerekecek.

2
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
0
0
0