Amatör Telsizciler İçin Yeni Bir Dijital Mod Geliştirildi

4
3
3
1
0
Türkiye'de de azımsanmayacak sayıda olan amatör telsizciler için yeni bir dijital mod geliştirildi.

Haberin ana detaylarına geçmeden önce amatör telsizcilikle ilgili kısaca bilgilendirmek isterim.

Amatör telsizcilik nedir?

Amatör telsizcilik, belirli ekipmanlar kullanılarak yapılan kişilerin birbirleri ile haberleşmesini sağlayan ve belirlenmiş frekans bandları olan bir sistemdir. Bu sistemi kullanmak için resmi bir lisans belgeniz olması gerekmektedir. Lisans belgesi sınavla verilir. Sınav Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yılda en az iki kez yapılır ve adayların yeterlilikleri belirlenir. Sınavda başarılı olanlar lisans belgesi alma hakkı kazanırlar. Türkiye'de de aktif olarak amatör telsizciler bulunmaktadır.

Neden radyo frekansı ile iletişim, teknoloji çok daha ileride değil mi?

Bizim teknolojiyi değil teknolojinin bizi yönettiği bu dönemde bu durumu sorgulamakta fazlasıyla haklısınız. Ancak amatör telsizciliğin hayat kurtarıcı yönü doğal afet ve olağanüstü durumlarda kullanılabilmesidir. 

Haberimizin detaylarına gelecek olursak; eskiden radyolar fazlasıyla popülerdi. İnsanları bina telsizleri fazlasıyla heyecanlandırıyordu. Mors kodu manuel olarak gönderilirdi, AM veya FM frekanslarında bu tonlar duyulabiliyordu. Günümüzde ise radyolar bir hayli gelişti ve adeta dijital dünyada savaşıyor.

Bununla birlikte amatör telsizcileri heyecanlandıran şey ise bilgisayara bağlanan bir radyonun sınırlarını ne kadar zorlayabileceği. Bir amatör telsizci bir banddaki kullanıcılara IP ağı getirmeyi amaçladı. Bu noktada ise ISM bandı üzerinden (ISM bandı telsiz iletişiminde kullanılan lisanssız bir banddır, yani kişiler bu bandı herhangi bir sertifika veya lisans almadan kullanabilirler) FSK olarak adlandırılan (FSK, “1” ve “0” bitleri için farklı taşıyıcı frekanslar kullanan bir sayısal veri iletim tekniğidir) bir modem kullandı. Bir ethernet modülü ve MBED mikrodenetleyici (MBED mikrodenetletici mühendislik alanlarında sıkça kullanılan açık kaynak kodlu bir platformdur. Mühendisler bu mikrodenetleyici sayesinde kodladıkları yazılımlar ile belirli komutları ilgili ürün üzerinde denerler. Açık kaynak kodlu olması sayesinde herkes tarafından erişilebilir bir sisteme sahiptir) ile birleşen sistem bu sayede bir radyo frekansı üretti. Her IP ağını bir ana IP ağına bağlayarak çakışmaları engelledi. Hazırlanan bu dijital modülün kullanıcılar için başarılı olup olmayacağı zamanla belirleneceğe benziyor.

Kaynak : https://hackaday.com/2019/03/31/a-new-digital-mode-for-radio-amateurs/#comments
4
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
4
3
3
1
0