Apple'ın WWDC19'da Tanıttığı Yeni Erişilebilirlik Özellikleri

25
7
6
1
1
Apple, iOS 13 ile birlikte birçok yeni özelliği de cihazlarına getiriyor. Şirketin tanıttığı yeniliklerden bazıları da erişilebilirlik üzerineydi.

Apple, bu hafta WWDC19 (Dünya Geliştiriciler Konferansı) sırasında iOS 13 için tanıttığı özellikler arasında erişilebilirlik özellikleri de bulunuyordu. Bunların arasına hareket duyarlılığı ve renk körlüğü bulunanlar kullanıcılar için uygulama etkileşimlerine yeni ayarlar da eklendi. Bu özellikler, iOS 13 ile birlikte Apple’ın uygulamalarında ve üçüncü parti uygulamalarında aktif olacak. İşte gelecek olan yeni özellikler:

Otomatik video önizlemeleri:

Apple’ın hareket hassaslığı olan kullanıcıları için 'Hareketi Azalt' özelliği hâlihazırda önceki iOS sürümlerinde bulunuyordu. iOS 13 ile birlikte gelecek olan yeni erişilebilirlik özelliği ise video önizlemelerini otomatik olarak oynatma seçeneğini pasifleştirme olacak. App Store’da zaten bu özelliği getirebilen uygulamalar bulunuyordu ancak yeni özellik tüm sisteme uygulanacak.

Çapraz karartma ekran geçişleri:

Bu özellik sayesinde hareket hassaslığı olan kullanıcılar için çapraz karartma ekran geçişleri daha az rahatsız edici hâle getirilebilecek. 'Çapraz karartma geçişleri tercihi' olarak adlandırılan bu özellik, 'Hareketi Azalt' ayarı aktifleştirildikten sonra kullanılabilecek.

Renksiz farklılaştırma:

Mac’ten iOS cihazlara getirilen bu ayar, 'Renk ile farklılaştırma' adı verilen renk körü kullanıcılar için geliştirildi. Bu özellik, Erişilebilirlik ayarlarındaki 'Ekran ve Metin Boyutu' seçeneğinden aktifleştirilebilecek. Bu özellik, kullanıcı arayüzünde sadece renklere dayanan elementlerin renklerini daha fark edilebilir olanlarla değiştirilecek.

Apple, WWDC19’da gerçekleştirdiği sunum sırasında bu özelliğin renk körü kullanıcılara yardımcı olmasının yanı sıra belli renklerin arasını ayırt etmekte zorlanan yeşil körlüğü, kırmızı körlüğü ve sarı/mavi körlüğünden muzdarip kullanıcılara da yardımcı olacağını ifade etti.

Geliştiriciler, bu özelliği uygulamalarına uyguladığında uygulamadaki renk belirtilerini bir sembol ya da şekille değiştirebilecek. Mesela bir oyunda takım oyuncularının renkleri sembollerle belirtilebilecek.

SwifUI:

Yukarıdaki özelliklere ek olarak Apple’ın geliştiriciler için tasarladığı SwifUI’ına geliştiricilerin daha öncekine göre daha az efor sarf ederek erişilebilirlik özelliği eklemesini kolaylaştırdı.   

Kaynak : https://9to5mac.com/2019/06/05/ios-13-wwdc-accessibility/
25
7
6
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
7
6
1
1