Apple, Jailbreak Açığını Kapatan iOS 12.4.1 Güncellemesini Yayınladı

18
11
7
2
1
Apple, iOS 12.4 güncellemesini 22 Temmuz’da yayınlamıştı. Bu güncelleme, telefon için bazı iyileştirmeler getirse de Apple, çok büyük bir hata yaparak güvenlik yamasını bu güncellemenin içine koymamıştı. Büyük güvenlik açıklarına ve telefona jailbreak yapılabilmesine sebep olan açık nihayet kapatıldı.

Apple, önümüzdeki aylarda büyük beklentiler yaratan iOS 13’ü cihazları için yayınlayacak ancak onun öncesinde de işletim sistemine güncelleştirmeler yapmaya devam ediyor. Bu güncelleştirmeler, telefonun performansını iyileştirmeye ve telefonun güvenliğini sağlamaya yönelik olsa da Apple, geçen sefer yaptığı güncellemede güvenlik kısmında sınıfta kaldı.

Temmuz ayında yayınladıkları iOS 12.4 güncellemesinde Apple, güvenlik yamasını güncellemeye entegre etmeyi unuttu. Yazılım yayınlandıktan kısa bir süre sonra bir saldırganın iPhone veya iPad cihazlarında yüksek ayrıcalık seviyesine sahip bir kod yürütebilmesine izin veren bir güvenlik açığı olduğu açıklandı. Bu ayrıcalıkların sistem ve root gibi Apple’ın kesinlikle izin vermediği ayrıcalıklar olduğu da belirtildi.

Güvenlik açığı, iOS 12.4.1 güncellemesiyle giderildi:

iOS 12.4.1

Güncellemede yapılan hata, işletim sistemine Jailbreak olarak bilinen rootlama işleminin yapılabilmesine imkân verdi. Aslında bu işlem kullanıcının telefondaki sınırları aşarak telefonunu özelleştirmesine izin verse de bir başka taraftan kötü amaçlı yazılımlara da kapı açıyor. "Spyware" ismi verilen bu tür yazılımlar; mesajlarınızı, konumunuzu, hareketlerinizi tek tek takip edebiliyor ve hatta aramalarınızı da dinleyebiliyor.

Neyse ki hatasının farkına varan Apple, güvenlik açığının olduğunu kabul etti ve yeni güncelleme yayınladı. Apple, iOS 12.4.1 güncellemesinin içerisine güvenlik yamasını ekleyerek bu güvenlik açığını kapattığını belirtti. Apple gibi büyük bir şirketin böyle bir hatayı nasıl yaptığını anlamak ise güç.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/08/26/apple-security-fix-jailbreak/
18
11
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
11
7
2
1