Apple, Siri Derecelendirme Programını Tekrardan Başlattı

6
3
3
2
1
Geçtiğimiz temmuz ayında patlak veren bir rapor ile teknoloji devi Apple'ın, Siri derecelendirme programı kapsamında kullanıcılarının en özel anlarını dahi dinlediği ortaya çıkmıştı. Sonrasında bu programı askıya alan Apple, iOS 13.2 ile programın tekrardan başlatıldığını duyurdu.

Apple, kullanıcılarının 'Siri' ile olan konuşmalarının dinlenmesine dair yeni bir prosedür yayınladı. Yeni prosedüre göre kullanıcılar, Siri ile yaptıkları konuşmaların gerçek insanlar tarafından dinlenmemesi yönünde izinler verebilecekler. Bu noktada Guardian’ın Siri 'ses kayıtları' raporundan üç ay sonra, kullanıcıların önceden yüklenmiş olan tüm kayıtları da silinebilecek.

Bu haftanın başında yayınlanan iOS 13.2 ile birlikte kullanıcılar; Deep Fusion teknolojisi, yeni emojiler, hata düzeltmeleri ve Siri gizlilik ayarları gibi şeylere kavuşmuştu. En yeni iOS güncellemesinin ardından Kaliforniya merkezli şirket, ağustos ayında duraklattığı Siri derecelendirme programını da tekrardan başlatmış oldu.

Gelen son güncellemeyle tekrardan başlatılan Siri derecelendirme programı dahilinde kullanıcılar, Siri'yi normal olarak kullanmaya devam edebilecekler fakat 'derecelendirme' özelliğini devre dışı bırakma hakkına da sahip olacaklar.

Ne olmuştu?

Siri kayıtları

Geçtiğimiz temmuz ayında Guardian tarafından paylaşılan ve dünya gündemine oturan bir rapor, Apple tarafından Siri derecelendirme programının bir parçası olarak konuşlandırılmış sözleşmeli çalışanların, Apple'ın sanal asistanının anlama yeteneklerini ve sorulara verilen yanıtları geliştirmek maksadıyla kullanıcıların Siri kayıtlarını dinledikleri ve analiz ettikleri ortaya çıkarmıştı.

Bu noktada Apple çalışanları, kullanıcıların özel tıbbi kayıtlarını ve hatta cinsel buluşmalarını içeren özel konuşmalarını dinlemiş, konum ve kullanıcının iletişim bilgileri gibi diğer önemli bilgilere ulaşmışlardı.

Patlak veren bu olayın ardından çalışanlarının görevine son veren Apple, Siri derecelendirme programını ikinci bir emre kadar askıya aldığını duyurmuş ve ağustos ayında yaptığı açıklamada, gelecekte yayınlanacak olan bir güncelleme ile birlikte kullanıcıların Siri incelemesinin bir parçası olmak isteyip istemediklerini soracaklarını açıklamıştı.

Kullanıcılar, programa katılmayı isteyip istemediklerini belirtebilecekler:

Siri gizlilik ayarları

O dönemlerde net bir tarih vermeyen şirket, gelen son güncellemeyle birlikte küçük değişikler içeren programın tekrar başlatıldığını duyurdu. Öyle ki iOS 13.2'yi yüklemek isteyen kullanıcılar artık inceleme programının bir parçası olmak istiyorlarsa seçim yapabilecekler.

Bu programa katılmak isteyip istemedikleri sorulan kullanıcılar, 'Şimdi Değil' seçeneğini seçerek bu programa dahil olmak istemediklerini belirtebilecekler. Ayrıca sonrasında fikrini değiştirebilecek olan kullanıcıları da düşünen Apple, bu programın bir parçası olmayı seçtikten sonra fikrini değiştiren kullanıcılarının da bu programdan çıkmasına olanak sağlıyor.

Kaynak : https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/30/apple-lets-users-opt-out-of-having-siri-conversations-recorded
6
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
6
3
3
2
1