Aradan 25 Yıl Geçmesine Rağmen Jurassic Park Filminin Efektleri Neden Hala Etkileyici?

1
0
0
0
0
Aradan 25 Yıl Geçmesine Rağmen Jurassic Park Filminin Efektleri Neden Hala Etkileyici?
Jurassic Park filminin üzerinden 20 yılı aşkın zaman geçti. Buna rağmen, filmi bugün izleyenler bile efektleri gerçekçi ve etkileyici buluyor. Peki ya bu işin sırrı ne?

Jurassic Park serisinin ilk filmi 1993 yılında vizyona girdi. Çekim aşamasını da işin içine katarsakneredeyse 25 yıl öncesinin teknolojisi ile ortaya çıkarılmış bir filmden söz ediyoruz. Peki ya nasıl oluyor da bu kadar eski bir film günümüzde görsel açıdan sırıtmıyor?

Bırakın “sırıtmayı” Jurassic Park’ı günümüzde ilk kez izleyenler bile dinozor sahnelerini gerçekçi ve etkileyici buluyor. Tabii ki burada baş yapıt kategorisinden bir filmden söz ediyoruz ancak bu filmi görsel açıdan kendi çağının ilerisine taşıyan en önemli neden bilgisayarda işlenmiş efektlerin az olması. Efektlerin çoğu tamamen özgün, el yapımı ve gerçek setlerin içinde gerçekleştirilmiş. Yani makyajıyla, köstümüyle, hareketiyle, devinimiyle tamamen gerçek ortamda geçen mizansenlerden söz ediyoruz.



Tabii ki buradan “bilgisayar destekli efektler kötüdür” anlamı çıkmamalı. Aslında durum tam olarak şöyle… Jurassic Park’ta o günün koşullarında bilgisayarda işlenen efektler ağrlıkta olsaydı bugün teknolojinin ilerlemesiyle o efektler bize yavan, basit ve hatta komik gelebilecekti. Çünkü, o günün koşullarında teknoloji ve bilgisayar destekli efektler bugünkü kadar gelişmemişti.

Efektlerin büyük ölçüde bilgisayar dışı olması gerçeklik algısının aynen korunmasını sağlıyor. Bu arada meraklılar için paylaşmak gerekirse, 1993 yapımı Jurassic Park filminde Dinozorların yer aldığı toplam 14 dakikalık görsel efekt sahnesi mevcut. Sadece 6 dakikalık kısmında bilgisayar destekli efektlerden yararlanılmış. 2015 yapımı Jurassic World filminde ise 2000 sahnede bilgisayar desteği mevcut. Bakalım 2040’a gelindiğinde Jurassic World gözümüze nasıl görünecek?

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0