Araştırmacılar, Gelmiş Geçmiş En Büyük Nötron Yıldızını Keşfettiler

12
7
1
1
1
Gökbilimciler, bu zamana kadar tespit edilmiş en büyük nötron yıldızını keşfettiklerini açıkladılar. Yeni keşfedilen nötron yıldızının kütlesi Güneş’ten 2.14 kat daha büyük.

Evren, gökbilimcilerin önüne sürekli tuhaf fenomenler getiriyor. Bu tuhaf fenomenlerin başında ise tabii ki nötron yıldızları geliyor. Nötron yıldızları, kara deliklerden sonra bilinen en yoğun yıldız kalıntılarıdır. 

Nötron yıldızları, süpernova patlamalarının ardından arda kalan maddelerin kütle çekimi etkisi ile çökmesinden meydana geliyor. Bu yıldızlar neredeyse tamamen nötronlardan oluştuğu için nötron yıldızı olarak isimlendiriliyor. Nötron yıldızları, yüksek miktarda nötrondan oluşmakla beraber az miktarda elektron ve proton da bulundurur. Zaten bu proton ve elektronlar olmasaydı nötron yıldızları uzun süre varolamazdı. 

Gökbilimciler, şimdi de tespit edilebilmiş en büyük nötron yıldızını belirlediler. Pazartesi günü Nature Astronomy dergisinde yayınlanan makaleye göre nötron yıldızına J0740 + 6620 ismi verildi. J0740 + 6620 isimli nötron yıldızının kütlesi, Güneş’ten 2.14 kat daha büyük ve yıldız, yaklaşık 24 km çapında.

nötron yıldızı

Gökbilimcilerin bu keşfi çok önemli. Çünkü bilim insanları henüz nötron yıldızlarının sahip olabileceği en büyük kütleyi hesaplayamadı. 0740 + 6620, büyük ihtimalle bir nötron yıldızının sahip olabileceği en büyük kütle eşiğinde olabilir. 0740 + 6620 sayesinde nötron yıldızlarının gizemli iç yapısı aydınlatılabilirken aynı zamanda büyük yıldızların ölümleri hakkında da daha fazla bilgi edinilebilir. 

0740 + 6620, aynı zamanda manyetik kutuplarından ışık saçan pulsar isimli özel bir nötron yıldızı türüdür. Devasa olan nötron yıldızının ışık saçan manyetik kutupları, Dünya’ya doğru olduğu için, bilim insanları 4600 ışık yılı uzaktaki nötron yıldızını gözleyebiliyorlar. 0740 + 6620 nötron yıldızını inceleyen gökbilimciler, nötron yıldızının kozmik bir deniz feneri gibi düzenli olarak yanıp söndüğünü belirtti.

en büyük nötron yıldızı

Pulsar nötron yıldızları, bilim insanlarının beyaz cüce olarak düşündüğü, nötron yıldızları veya kara delikler kadar yoğun olmayan başka tür bir yıldızla ikili bir yıldız sistem oluşturur. Araştırmacılar, beyaz cüceyle olan etkileşimlerinden yola çıkarak pulsarın kütlesini hesaplayabildi. İki nesne birbirine doğru zaman içinde yaklaşırken, büyük kütle çekimi 0740 + 6620 tarafından yayılan parlak ışık atımlarını bozar ve ikili sistemi çevreleyen alanı çarpıtır. 

en büyük nötron yıldızı

Pulsardan gelen ışık, astrofizikçi Irwin Shapiro’nun 1964 yılında ilk kez tarif ettiği “Shapiro Gecikmesi” olarak adlandırılan fenomenin tarif ettiği gibi alan çarpıtılmasının sonucunda hafifçe uzaklaşır. 

0740 + 6620’yi gözleyen bilim insanları ekibi, bu zaman gecikmesini beyaz cücenin kütlesini tahmin etmek için kullandı. Beyaz cücenin tahmin edilen kütlesinin ardından pulsarın kütlesi hesaplanabildi. Yapılan bu hsaplama, 0740 + 6620’in tespit edilen en büyük nötron yıldızı olduğunu ortaya çıkardı.

Kaynak : https://www.vice.com/en_us/article/mbm7xx/scientists-discovered-the-most-massive-neutron-star-ever
12
7
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
12
7
1
1
1