Astronomlar, Sıradan Süpernovalardan 10 Kat Daha Güçlü Garip Bir Patlama Kaydetti

70
10
7
7
7
Geçtiğimiz hafta, komşu galaksimizdeki bir felaket Hawaii’de bulunan gözlemevi araştırmacılarını şaşkına çevirdi. Şiddetli bir patlama olduğunu düşündükleri garip parlaklığın sırrı hala çözülemiyor.

Hawaii merkezli ATLAS araştırması için öncü bir bilim insanı olan Stephen Smartt, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir patlamayı gözlemlediklerini aktardı. 16 Haziran tarihinde gözlemlenen garip parlaklık, bulut sistemleri sayesinde dünyanın farklı köşelerinde görev yapan astronomları aynı anda şaşkına çevirdi. Bilim insanları tarafından “The Cow” (İnek) şeklinde isimlendirilen bu patlama, standart bir yıldız patlamasından çok farklı veriler sunuyor.

Standart süpernova patlamalarının normal şartlarda maksimum parlaklık düzeyine erişmeleri için ortalama 3 hafta gerekiyor. The Cow ise sadece 3 günde, standart bir süpernovanın maksimum parlaklığının 10 katına ulaştı. En az 4 kıtada yürütülen ATLAS gözlem projesinde görevli olan bilim insanlarının sayısı yaklaşık 2 düzineyi buluyor. Hepsi de bu gizemli olayın sırrını aydınlatmak için çalışmaya devam ediyor.

İlk etapta söz konusu patlamanın farklı bir galaksi de değil de Samanyolu’nda gerçekleştiğinden şüphe edildi, çünkü ancak bize yakın bir patlama bu kadar parlak görülebilirdi. Ekipler analizleri tamamladıktan sonra söz konusu patlamanın Hercules Takımyıldızı’nda meydana geldiğini teyit ettiler. 

Dünya’ya 200 milyon ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen patlama, bir başka deyişle 200 milyon yıl önce gerçekleşti, ışığı Dünya’ya yeni ulaştığı için ancak gözlemlenebildi. Astronomik olarak çok da uzak olmayan bir mesafe söz konusu olduğundan, bilim insanları patlamada oluşan dalgaları analiz ediyorlar.

Bilim insanlarının ilk çalışmalarına göre patlamadan yayılan radyoaktif dalgalar ve X ışınları da beklenenden daha parlak oldular. Bilindik süpernovalar, kendilerine has spektral imzalar taşısalar da -yani ışık dalga boylarını absorbe eden bazı etmenlerden dolayı kayıplar yaşasalar da- The Cow şaşırtıcı derece pürüzsüz bir patlamaydı. 

Astronomlara göre bu patlamanın açıklaması, hidrojen ve helyum örüntüsünü kaybeden dev bir yıldızın çekirdeğinin çöküşü olabilir. Bilimsel kaynaklara göre bu patlamalara Tip-1C süpernovalar deniyor. 

Fizik açısından son derece zengin kaynaklara sahip olan patlamanın tam olarak nitelendirilmesi için çalışmalar devam ediyor. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/this-weird-space-object-called-the-cow-has-astronomers-really-excited-at2018cow
70
10
7
7
7
Emoji İle Tepki Ver
70
10
7
7
7