Ay'a İnişin 50. Yıl Dönümünde İzlenebilecek 7 Film ve Belgesel

17
3
2
2
0
Ay'a İnişin 50. Yıl Dönümünde İzlenebilecek 7 Film ve Belgesel
İnsanoğlunun oldu olası hayali olan Dünya dışına çıkma ve uzaya gitme hedefleri, Apollo görevleriyle gerçekleşti. Apollo görevlerini konu alan filmleri Apollo 11'in 50. yıl dönümünde izlemek ise bu filmlere ayrı bir keyif ve anlam katıyor.

Tam 50 yıl önce astronot Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay'ın yüzeyine iniş yaptı. İnişin ardından uzay gemisinin kapağını açan astronotlar, metalden bir merdiveni Ay'ın yüzeyine yavaşça indirdiler ve ardından Ay'a ayak basan ilk insan olma unvanına sahip oldular.

20 Temmuz 1969 yılında Apollo 11'in komutasında bulunan Neil Armstrong ve modül pilotu Buzz Aldrin'in Ay'a efsanevi inişi, ilerleyen yıllarda birçok filme konu oldu. Günümüzde bile hâlâ yenileri çekilmeye devam eden Ay'a iniş belgesel filmlerinden en iyilerine sizler için bu yazımızda yer verdik.

7. First Man

Hırslı ve genç Neil Armstrong'u oynayan Ryan Gosling, Armstrong'un test pilotluğu yapma anlarını tekrar canlandırırken bu esnada 2 yaşındaki kızını kaybeden Armstrong'un acısını birebir seyirciye yansıtıyor.

6. Hidden Figures

Margot Lee Shetterly'nin kitabından esinlenerek hazırlanan filmde özellikle 1960'lı yıllardaki bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olan ırk ayrımı ve toplumsal cinsiyet sorunları detaylıca işleniyor. Dünya etrafında üç başarılı tur gerçekleştiren astronot John Glenn'i uzaya göndermeyi başaran 3 siyahi kadın, daha sonrasında Apollo görevi için de NASA'ya yardım ediyor.

5. Apollo 11

Bu yıl yayınlanan Apollo 11 filminde daha önce görülmemiş görüntüler ve ses kayıtları yer alıyor. Apollo 11 Ay'a iniş görevini birebir anlatan film, izleyenleri NASA'nın Ay görevinin içerisine sürüklüyor.

4. For All Mankind

Gerçekleştirilen toplam 9 Apollo görevini seyircilerin beğenisine sunan For All Mankind'da 13 astronot yer alıyor. Yönetmen Al Reinert'ın üstün çabaları sayesinde bu film, Oscar adayı bir belgesel olma unvanına kadar yükseldi. Şu sıralarda Apple TV+'da aynı isimli bir dizi de öne çıkıyor.

3. Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo

Görev Kontrolü: Apollo'un Görünmeyen Kahramanları isimli filmde, NASA çalışanlarının arka planda kalan büyük çalışmaları anlatılıyor. Bu çalışmalar kapsamında ise Ay'a inişi gerçekleştirmede gecesini gündüzünü harcayan 400.000'den fazla çalışan konu alınıyor.

2. Apollo 13

Apollo görev serisinin belki de en üzücü olanı Apollo 13'ün fırlatmasını konu alan Apollo 13 filmi, izleyenleri hüzünlendiriyor. Bilindiği gibi kalkışından 2 gün sonra Apollo 13 mekiğindeki oksijen tankı patlamış ve astronotlar büyük bir tehditle karşılaşmışlardı. Her şeye rağmen astronotların sağ salim Dünya'ya dönebildiği bu görev, Apollo 13 filmiyle oldukça başarılı bir şekilde yansıtılıyor.

1. The Last Man on the Moon

NASA'nın Ay'ın yüzeyine gerçekleştirdiği insanlı görevlerin sonuncusunu konu alan filmde astronot Gene Cernan karşımıza çıkıyor. Ay'ın yüzeyinde (günümüze kadar) yürüyen son insan olma unvanına sahip olan Gene Cernan'ın Chicago hayatından Ay'a gidişi bu filmde anlatılıyor. Apollo 17'nin Ay'a inişi, 1972 yılında gerçekleşmişti. Gene Cernan, bu görevi esnasında kızının adının baş harflerini Ay'ın tozlu yüzeyine kalıcı olacak biçimde yazmıştı.

Apollo 11 uzay görevinin 50. yıl dönümüne özel olarak seçtiğimiz uzay temalı film ve belgeselleri sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de listedeki filmler hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/apollo-movies-to-watch-moon-landing-50th-anniversary-2019-7
17
3
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
17
3
2
2
0