Behzat Ç.’nin Başarısının Ardından, Yayın Platformlarında Hayata Dönebilecek 11 Yerli Dizi

65
48
11
7
7
Behzat Ç, yayına geri dönmesiyle beraber insanları Blu TV ekranlarına adeta kilitledi. Peki Ankaralı başkomiser dışında, internet yayıncılığı sayesinde geri dönebilecek potansiyelde yerli yapımlarımız yok mu? Tabii ki var.

İnternet yayıncılığı, reyting nedeniyle ya da başka nedenlerden dolayı yayın hayatına son verilen yapımların hayata dönmesi için bir fırsat sağlıyor. Bunun en önemli iki örneği, Netflix ile geri dönüp çok yüksek izlenme rakamlarına ulaşan Lucifer ve BluTV’de büyük heyecan yaratan Behzat Ç olarak gösterilebilir. Peki yayın hayatına geri dönmeyi hak eden başka dizilerimiz yok mu? Kesinlikle var.

Not: Liste sıralanırken herhangi bir kıstasa göre sıralanmamıştır. 

Yayın Hizmetleriyle Geri Dönebilecek Diziler

Leyla ile Mecnun

leyla-ile-mecnun

Bugün herhangi bir platform çıkıp dese ki “Leyla ile Mecnun yeniden başlıyor, 8 bölümlük, bölümlerin her biri 50 dakika olan bir sezon yapacağız”, internet bozulur. İnsanlar platformu çökertir. Dizi, yayınlandığı gün biter. Öyle bir hayran kitlesi var. Dizi, dünyanın en sıra dışı beşik kertmesi hikayesini, Kireçburnu'nda yaşayan ve tek bir beyin hücresini paylaşarak hayatta kalan karakterlerin maceralarını anlatıyor.

Ezel

ezel

Ezel, tadı insanların damağında kalan bir diziydi. Keyifle ilerleyen ve reytinglerde zirveye oynayan dizi, senaryosu o şekilde yazıldığı için erkenden bitmişti. Diziyi hâlâ seven ve özleyen büyük bir hayran kitlesi var. Aradan geçen yıllar içerisinde karakterlerin hikayesi de ilerlemiş olabilir. Haliyle böyle bir dizi başarılı olacaktır. 

Kardeş Payı

kardeş-payı

Selçuk Aydemir + Murat Cemcir ikilisi, başarılı bir formüldür. Ekibe katılan üçüncü isim olan Ahmet Kural her ne kadar son dönemde skandallar ile anılıyorsa da insanlar bu diziyi de izleyecektir. Absürtlüğün sınırında dolaşıp dolaşıp mahalleye geri dönen dizi, YouTube’da en çok klipleri izlenen yayınlar arasında da yer alıyor.

Kanıt

kanıt

Türkiye’nin CSI’ı, zekice anlatımı ve çok abartıya kaçmayan ancak etkili bulmacalarıyla televizyona ayrı bir hava katmıştı. Dizide, eski Adli Tıp Enstitüsü Başkanı, Prof. Dr. Sevil Atasoy bize olayları açıklıyordu. 

Suskunlar

suskunlar

Bu dizi, Sleepers filminin uyarlaması olmakla eleştirilmişti. Öte yandan ne anlattığınız değil, nasıl anlattığınız önemlidir. Üstü kapatılan bazı konulara değinmesi, efsanevi finali ile de iyi anılan dizilerden biridir. Ayrıca çok erken bittiği için pek çok kişiyi de eksik bırakmıştır.

Elveda Rumeli

elvada-rumeli

Sütçü Ramiz ve kızları etrafında dönen bu dizide, 1900’lerin başında Makedonya’da geçen bir hikayeye tanıklık etmişltik. Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşanan isyan hareketlerinin, Balkanlar’daki acılarla dolu sürecini sütçü Ramiz ve ailesinin gözünden izlemiştik. Muhtemelen Türk dizi tarihinin en iyi dönem dizilerinden biri olan yapım da bugün yayına girse bugün ses getirecektir.

7 Numara

7-numara

Farklı şehirlerden ve farklı kültürlerden gençler, üniversite okumaya İstanbul’a geldiklerinde aynı evde kalmak zorunda kalmış ve macera başlamıştı. Dizi bir efsaneye dönüştü. Çok naif, çok keyifli bir diziydi. 

Avrupa Yakası

avrupa-yakası

Bir dönem Türkiye’nin bütün günlük konuşma kalıplarını üreten, Gülse Birsel’in ilk televizyon dizisi olan yapım, karakterleri ve mizah anlayışıyla gönüllerde taht kurmuştu. Dizinin kendisi olmadı diyelim de Burhan Altıntop spin-off’u oldu o da olumlu.

Çemberimde Gül Oya

çeberimde-gül-oya

1970’lerin sonu ve 80’lerin başında, darbe öncesinde yaşanan karışıklıklar ve sağ-sol olayları bu dizide anlatılıyordu. Televizyonun en kaliteli yapımları arasında gösteriliyordu. 

Tatlı Hayat

tatlı-hayat

Haluk Bilginer ve Türkan Şoray’ın oynadığı, oldukça keyifli ve kaliteli bir sit-com olarak zaten uyarlama bir eserdi. Yine de o kadar güzel yerelleştirilmişti ki, sanki baştan beri Türk yazarlar tarafından ele alınmıştı. 

Sıdıka

sıdıka

1997 yılında televizyon ekranlarında kendine yer bulmaya başlayan bu yapım, kenar mahallelerde yaşayan ve dünya ile çok da alakadar olmayan, tutucu bir ailenin aydın kızı Sıdıka’nın komik maceralarını ve gözlemlerini ekrana taşıyordu. Atilla Atalay’ın eserlerinden uyarlanmıştı.

Bu listede olmasa da saygıyla andığımız, yeri ayrı olan diziler var: Güzin Abla, İkinci Bahar, Süper Baba, Ekmek Teknesi, Kaygısızlar, Bizimkiler, Mahallenin Muhtarları, Çiçek Taksi gibi yapımlar da ayrı bir yere sahip.

Sizin aklınıza gelen, bizim unuttuğumuz bir yapım var mı? Yorumlarda belirtebilirsiniz.

65
48
11
7
7
Emoji İle Tepki Ver
65
48
11
7
7