Bilim İnsanları, Yiyeceklerinizi Martılara Kaptırmamanın Yöntemini Açıkladı

29
2
1
1
0
Exeter Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, deniz kenarında sizin yemeğinize ortak olmayı bir hobi haline getirmiş olan martılar üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada martıların yemeğinizi almaması için onlara bakmanın işe yarayıp yaramayacağını test eden araştırmacılar, yöntemin başarılı olduğunu iddia etti.

Özellikle sahilde otururken yanınıza aldığınız yiyeceğinizin bir anda havalandığını gördüyseniz bunun genellikle bir martı tarafından yapıldığını da görmüşsünüzdür. Martılar, siz deniz kenarında yemek yerken yediğiniz şeyleri fark ederse içerisinde bulunduğunuz mutlu ve huzurlu saniyeler bir anda bir Alfred Hitchcock filmine dönüşebilir. Tabii ki durumda da yapabileceğiniz bazı şeyler mevcut.

Exeter Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu konuya ilişkin bir araştırma yaptı. İnsanların yemeklerine göz diken martılara karşı neler yapılabileceğini düşünen araştırmacılar, martılara dik dik bakmanın deniz kenarına oturduktan sonra uzun bir süre hayalini kurduğunuz sandviçinizi kurtarıp kurtarmayacağını araştırdı.

bilimsel araştırma

Deney, fazlasıyla basit bir şekilde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, yere bir paket patates kızartması koyarak martıları gözlemledi ve martıların ne kadar sürede patateslere yaklaşacağını hesapladı. Araştırmanın sonucunda göz kontağı kurulan martıların ve göz kontağı kurulmayan martılar patatese gidiş süresi direkt olarak verilmedi. Yine de martıların patateslere yaklaşmasının, bir insan onlara baktığı zaman ortalama 21 saniye daha uzun sürdüğü bilgisi araştırmanın bulguları arasında yer aldı. Üniversite, bulduğu bilgileri salı günü paylaştı.

martılar

74 adet Ringa Martısı türündeki martıyla çalışan ekip, birçok martının yemekle ilgilenmemesi üzerine araştırmaya yalnızca 19 adet martıyı dahil edebildi. 'Ringa Martıları İnsanların Bakışına Tepki Veriyor' isimli araştırmanın başyazarı Madeleine Goumas "Martılar genellikle sinirli olarak görülür ve insanlardan yemek almaya eğilimlidir. Bu nedenle birçok martının test sırasında yemeklerin yanına yaklaşmaması ilginç bir durumdu" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar bazı martıların birbirinden daha farklı davrandığını da gözlemledi. Goumas, bazı cesur martıların diğerlerinin itibarını zedeleyebileceğinden bahsetti.

Yapılan araştırma 74 martıyla başlayıp 19 adet martıya kadar düştüğü için araştırmanın bulgularının sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. Yine de bulgulara göre martılarla göz kontağı kurmak yemeğinizi korumanızı sağlayabilir. Bu nedenle siz de bu durumdan mağdursanız bir dahaki sefere yemeğinizi kurtarmak için martılara bakmayı deneyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/scientists-suggest-staring-down-seagulls-to-protect-your-snacks/
29
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
2
1
1
0