Denizaltı Yanardağı Patlaması Sonucu Bir Ada Battı, Üç Katı Büyük Bir Ada Doğdu

26
7
2
1
0
Güneybatı Pasifik Okyanusu’nda bir denizaltı yanardağının patlaması, Tonga Takımadaları'nı oluşturan 172 adadan birinin batmasına neden oldu. Yanardağın patlaması sonrasında çıkan lavlar, 100 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda yeni bir ada oluşturdu.

36 tanesinde insan yerleşimi bulunan 172 adalı Tonga Takımadaları, deprem ve volkanik aktivitelerin sıkça yaşandığı Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alıyor. Kuzey ve Güney doğrultusunda yaklaşık 800 kilometre uzanan Tonga Takımadaları, deniz seviyesinin altındaki ve üstündeki aktif yanardağları ile biliniyor.

Tonga Jeoloji Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre söz konusu yanardağlardan birinin patlaması sonucunda, Tonga Takımadaları’nı oluşturan adalardan biri battı. Patlamanın ardından çıkan lavlar, batan adanın üç katı büyüklüğünde yeni bir ada oluşturdu.

tonga

100 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda olduğu belirtilen ada, denize gömülen Lateiki Adası'nın 120 metre batısında yer alıyor. Benzer şekilde, 2014 yılında başka bir denizaltı yanardağının patlaması sonucu yeni bir ada daha oluşmuştu.

Tonga Takımadaları'nda patlayan denizaltı yanardağının görüntüsü:

deniz volkanı

Tonga Jeoloji Dairesi, geçen ay başlayan volkan aktivitesinin 18 gün boyunca sürdüğünü ifade etti. Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90'ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80'i, Tonga Krallığı’nın da yer aldığı Pasifik Ateş Çemberi'nde gerçekleşiyor. Aktif volkanların yüzde 75'inin de bulunduğu yaklaşık 40 bin kilometre uzunluğundaki kuşak, Şili'den Yeni Zelanda'ya kadar uzanıyor. 

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50329257
26
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
7
2
1
0