Bir Reklamcı, 2 Yıldır İstanbul’un Sesini Kaydediyor

50
15
9
6
5
İstanbul’da 18 yıldır reklamcılık yapan Utku Yasavul, 2017’den bu yana oldukça ilginç bir proje gerçekleştiriyor. İstanbul’un farklı noktalarından 34’er saniyelik ses kayıtları alan Yasavul, bu sesleri SoundCloud üzerinden paylaşıyor.

Tükiye’nin en büyük kenti, dünyanın en büyük metropollerinden birisi İstanbul. Şehirde asırlardır yüzlerce farklı kültür, birbirinden tamamen farklı milyonlarca insan yaşıyor. Bazı insanlar ise yaşadıkları o şehre biraz farklı gözlerle bakıp, yılların birikmişliğini güzel projelere çeviriyor. 

Tecrübeli reklamcı Utku Yasavul da bu insanlardan birisi. 2017’de başladığı “İstanbul’un Sesi” isimli projesiyle, 34’er saniyeden oluşan sesler kaydediyor. Kaydedilen her ses, İstanbul’un farklı bir köşesine ait. Yasavul’un amacı ise yıllar süren bir çaba ile İstanbul’un ses dökümantasyonunu oluşturmak.

istanbul

Şu ana kadar 97 farklı sembolik İstanbul mekanından 97 farklı ses kaydedildi:

Ezan sesleri, insanların konuşmaları, bar sokakları, fabrika uğultuları, sahillerdeki deniz dalgaları, ve elbette sonu gelmeyen kornalar e otomobil gürültüleri… Proje 2. yılında olduğu için henüz çok başında ama bundan 10 yıl sonra sesleri dinleyen herkes, yılların İstanbul’u nasıl değiştirdiğini anlayabilecek.

Utku Yasavul, projesine edebi bir açıdan da yakşaşıp, “İstanbul’ın sesini dinlemek için biraz gürültüye dayanmanız gerek. Eğer dikkatli dinlerseniz şehrin müziğini bile duyabilirsiniz” diyor. İstanbul’un Sesi projesi kapsamında kaydedilmiş -şimdilik- 97 sesin hepsine buradan ulaşabilirsiniz.

50
15
9
6
5
Emoji İle Tepki Ver
50
15
9
6
5