Ankara'dan Müjdeli Haber Geldi: COVID-19 Aşısı, İnsan Testlerine Hazır

239
26
11
6
2
Tüm dünyanın içinde bulunduğumuz krizden kurtulmak için sabırsızlıkla beklediği COVID-19 aşısı ile ilgili güzel haberler geldi. DHA'ya açıklamalarda bulunan Nanografi A.Ş. ve aşı ekibi, geliştirdikleri COVID-19 aşısının insan testlerine hazır olduğunu belirtti.

SARS-COV-2 virüsü ile küresel bir salgın haline gelen COVID-19 hastalığına kalıcı bir çözüm sunabilmek için aşı çalışmaları devam ediyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bilim insanları, hastalığa karşı etkili bir COVID-19 aşısı bulmak için önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar ve bu çalışmalardan bazıları, göz ardı edilemeyecek bir ilerleme kaydetmiş durumda. 

DHA’ya önemli bilgiler paylaşan Nanografi A.Ş. ve aşı ekibi, yaklaşık 5 aydır devam eden aşı çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi önemli üniversitelerden akademisyenlerin oluşturduğu ekip, aşı çalışmalarında epey ilerleme katetmiş durumda ve artık insan testleri için hazırlıklar da başladı.

"COVID-19 aşısının tedaviyi destekleyici özeliği de olacak"

covid-19 aşısı

Aşının etkisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakütesi İç Hastalıkları Bölümü Fizyopatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Yazıhan, aşının yaklaşık bir yıl koruma sağladığı yönünde sonuçlar aldıklarını ifade ederken, “Tabii ki sıçanların yaşam ömrü ile insanların yaşam ömrü çok farklı. Onların haftalık dönemine göre süreyi hesaplıyoruz.” diyerek etki süresinin şu an için tahmini olduğunu belirtti.

“Hücresel düzeyde lenfosit dediğimiz, daha uzun dönem kalıcı bağışıklık sağlayan hücrelerde azalmalar görüyoruz Kovid'de. Bunun önüne geçebilmek için immünmodülasyon denilen bir sistemin doğru yönlendirilmesi önemli. Bizim şu an çalıştığımız aşının bu özelliği de olacak.” diyen Yazıhan, geliştirdikleri aşının kısa süreli de olsa tedaviyi destekleyici özelliğinin de olacağını ifade etti.

covid-19 aşısı

“Bu açıdan baktığımızda, insan denemelerinde de olumlu sonuçlar alabileceğimizi ve diğer aşılara nazaran bizim aşımızın potansiyelinin daha yüksek olabileceğini düşünüyorum.” diyen Prof. Dr. Yazıhan, “Gönüllü insan denemelerine geçebilmemiz için etik kurulu başvurularımızı, dosyalarımızı, raporlarımızı ilgili yetkililere sunduk. Süreç olumlu devam ederse insan çalışmalarına hazırız” diyerek aşı çalışmaları ile önlerinde sadece yasal izinlerin bulunduğunu ifade etti.

Kaynak : https://www.dha.com.tr/istanbul/kovid-19da-asi-mujdesi-ankaradan-geldi-insan-denemelerine-baslanacak/haber-1784135
239
26
11
6
2
Emoji İle Tepki Ver
239
26
11
6
2