Deezer, Müzikteki Sesleri Ayrıştıran Yeni Yazılımı Spleeter'ı Github'da Paylaştı

23
4
1
1
1
Popüler müzik dinleme platformu Deezer, araştırma amaçlı geliştirdiği ses ayrıştırıcı Spleeter yazılımını açık kaynaklı olarak paylaştı. Deezer, yazılımı kategori sistemini geliştirmek ve şarkının dilini tespit etmek için kullanıyor.

Bir şarkının vokallerini ve enstrümanlarını birbirinden ayırmak birçok müzik yapımcısı ve DJ için oldukça fazla uğraş gerektiriyordu. Bunu yapabilmek için günümüzde birçok yol olsa da elde edilen sonuçlar pek de tatmin edici değildi. Tabii Deezer, yeni yazılımıyla ortaya çıkana dek.

Spleeter isimli yeni yazılım, araştırmalarda kullanılmak üzere Deezer tarafından geliştirildi. Geçtiğimiz gün ise şirket, herkesin yazılımı kullanabilmesi için açık kaynaklı kodları Github’a yükledi. Yapmanız gereken tek şey, paylaşılan kodları tarif edilen şekilde kullanmak.

Spleeter, bu alandaki uygulamalara göre oldukça başarılı:

sesleri ayırmak

Spleeter’ın verdiği sonuç aşırı iyi olmasa da bir ses dosyasında bulunan sesleri dört veya beş farklı ses dosyasına bölebiliyor. Ayrıca diğer sistemlere kıyasla Deezer’ın geliştirdiği yazılım, oldukça hızlı çalışıyor. Sistemin bu hızının yapay zekâ sayesinde mümkün olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Spleeter’ın başardığı işin bir örneğini aşağıdaki videoda görebilirsiniz. Yazılım, David Bowie’nin Changes isimli şarkısını oldukça başarılı biçimde parçalara ayırmış durumda. Videoda ilk önce yalnızca David Bowie’nin sesini duyuyorsunuz, ardından yalnızca enstrümanların seslerini duyuyorsunuz.

Sesler yine de mükemmel şekilde ayrıştırılamıyor:

Tabii ki her ses orijinal videodan tamamen saf bir şekilde ayrılamıyor ve bazı sesler robotik geliyor ancak yine de sistemin başarısını ve hızını düşününce bu tür şeyler Spleeter’ı diğer sistemlerle aynı kategoriye koymaya yetmiyor.

Spleeter’ı kullanmak için ise bir uyarıda bulunalım. Python yazılımıyla daha önce ilgilenmemişseniz yazılımı bilgisayarınızda kullanmak başlarda zor gelebilir ancak Deezer, yazılımı herkesin kullanabileceği şekilde tasarladığı için birkaç komuta hâkim olunca rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Deezer’ın geliştirdiği yazılım, özellikle DJ’ler ve müzik yapımcıları için harika bir fırsat sunuyor. Bunun dışında Spleeter, bir şarkıdaki vokali başka bir şarkı üzerine yerleştirerek eğlence amaçlı videolar oluşturanlar için de birebir bir yazılım. Deezer ise bu yazılımı kategori sistemi oluşturmak ve dil tespit etmek gibi görevlerde kullanıyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/11/5/20949338/vocal-isolation-ai-machine-learning-deezer-spleeter-automated-open-source-tensorflow
23
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
23
4
1
1
1