Film ve Dizilerdeki Eşcinsel Karakterler Hakkında Tartışmalı Anket Sonucu

108
98
15
10
9
Film ve Dizilerdeki Eşcinsel Karakterler Hakkında Tartışmalı Anket Sonucu
Klasik televizyon kanallarında ya da internet platformlarında yayınlanan film, dizi ya da programlarda yer alan eşcinsel karakterler, bir süredir Türkiye’de bazı tartışmaların odağında yer alıyor. Bu tartışma konusunda vatandaşlara da söz hakkı var. Resmi telegram kanalımız üzerinden yaptığımız anketin sonuçlarını açıklıyoruz.

Kendi isteğimiz ile izlediğimiz bir dizi ya da filmde eşcinsel karakter ya da karakterlerin olması, bir süredir tartışma konusu yaratıyor. Bu tartışmaların en önemli çıkış noktası ise Netflix ve RTÜK arasında yapılan görüşmelerin basında ve sosyal medyada fazlasıyla yer alması. 

Netflix’in yerli gençlik dizisi Aşk 101 yayınlanmadan önce dizideki bir karakterin eşcinsel olduğu iddiası, hatırlarsanız ortalığı ciddi şekilde karıştırmıştı. Dizi yayınlandıktan sonra iddia asılsız çıkmıştı. Ancak tartışmalar bir yerli dizi ile başlayıp, Netflix Türkiye’deki tüm içeriklere sıçradı. İddialara göre RTÜK, Netflix’ten çekim aşamasındaki yeni bir yerli dizideki eşcinsel karakteri çıkarmasını istedi. Bu talep üzerine platform Şimdiki Aklım Olsaydı isimli bu diziyi tamamen iptal etti. Bu iddialar, Netflix’e yakın olduğu söylenen bir kaynak tarafından doğrulandı

Peki dizi ya da filmlerdeki eşcinsel karakterler hakkında yöneticiler ve yayıncılar değil, vatandaşlar ne düşünüyor? 

Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz ankete yaklaşık 3.300 kişi katıldı. Katılımcıların %47’si eşcinsel karakterlerden rahatsız olduklarını dile getirdi. Eşcinsel karakterleri görmekten rahatsız olmadığını belirtenlerin ise %53, yani daha fazla. Ancak aradaki farkın az olması, bu konuda vatandaşların radikal iki farklı görüşe sahip olduklarını gösteriyor. 

Eşcinsel karakterler, sadece Netflix ve benzeri platformlarla değil, uzun yıllardır Türk televizyonlarında da kendilerine yer buluyorlar. Hatta bu karakterlerin bir kısmı, bir televizyon efsanesine dönüşüyorlar. Hatta aralarında bu kimliğini gizlemeyen, buna rağmen saygınlık kazanan gerçek kişiler, sanatçılar de var.

Dizi veya filmlerdeki eşcinsel karakterler hakkındaki düşünce ve görüşlerinizi yorumlar bölümünde açıkça dile getirebilirsiniz.​

108
98
15
10
9
Emoji İle Tepki Ver
108
98
15
10
9