Dünyanın En Büyük Yongası, Dünyanın En Hızlı Yapay Zekâ Bilgisayarında

19
3
2
1
0
Bilgisayar donanımları denildiğinde genellikle aklımıza ufak ve parçalar gelse de daha yoğun işlemlerin altından kalkabilmek için donanımların boyutlarını büyütmek gerekebiliyor. İşte Cerebras Systems de bunu yaptı, dünyanın en büyük yongasını geliştirdi.

Cerebras Systems, yaz aylarında Cerebras Wafer Scale Engine içerisindeki dev yongayı ortaya çıkarmışlardı. Gövdesinde 1,2 trilyon iletken bulunan dünyanın en büyük yongası, şirketin, derin öğrenmeyi hızlandırmak için tasarladığı sisteminin içerisinde yer alacak.

Bu hafta düzenlenen Supercomputing 2019 konferansında, CS-1’in ölçüsünün 66 santimetre olduğu açıklandı. 20 kW güç tüketen yonga, 4 kW gücü de alt sistemleri soğutmak için harcıyor. Yani bu devasa yonga, 15 kW güç harcarken 1 kW güç ise enerji sistemleri verimsizliği sebebiyle kayboluyor.

Cerebras Wafer Scale Engine

CS-1 yonga

CS-1’e güç veren Cerebras Wafer Scale Engine, şu ana kadar yapılan en büyük GPU’dan 56 kat daha büyük, 78 kat daha fazla çekirdeğe sahip, 3 bin kat daha büyük yongayla tümleşik belleğe sahip. Yani kısacası çok hızlı diyebiliriz. Bunlara ek olarak, esnekliği arttırmak için PyTorch ve TensorFlow gibi açık kaynaklı ML sistemlerle çalışıyor.

Yonganın donanım özelliklerine dair henüz çok fazla detay bilinmiyor. Şirketten yapılan açıklamada donanımın saat hızı gibi özelliklerinin kısa vadede açıklanacağı söylendi. Yonganın özellikleri henüz tam olarak bilinmese de oldukça pahalı olacağı kesin.

Şirketin sözcüsü, Tom’s Hardware’e yaptığı açıklamada tam olarak fiyat belirtmese de “birkaç milyona” mâl olacağını dile getirdi. Tabii bu herkes için heves kırıcı olduğu anlamına da gelmiyor. Chicago Üniversitesi Argonne LLC tarafından işletilen Argonne National Laboratory’de de (Argonne Ulusal Laboratuvarı) bir adet bulunuyor. Bu laboratuvarda kanser araştırmaları ve temel bilim deneyleri için kullanılıyor.

Böyle bir yonganın geliştirilmesinin sebebiyse karmaşık yapay zekâ uygulamalarında kullanmak. Şirketin kurucusu ve CEO’su Andrew Feldman, “Eğitim süresini azaltmak, endüstri genelindeki darboğazı ortadan kaldıracak” ifadelerini kullandı. Şirketten yapılan açıklamada, veri işleme sürecinin aylardan dakikalara ineceği söylendi.

Kaynak : https://www.techspot.com/news/82842-world-largest-chip-finds-home-inside-world-fastest.html
19
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
3
2
1
0