Büyük Markaların "Hangi Akla Hizmet Böyle Bir Şey Yaptılar ki" Dedirten Birbirinden Başarısız Ürünleri

136
20
12
11
7
Günlük hayatımızda kullandığımız ve oldukça yakından tanıdığımız büyük markaların bu ünlerine sebep olan ürünleri dışında, yalnızca bir girişim olarak kalarak başarısızlık hanesine adını yazdırmış ürünleri de var. “Bu fikirleri sunan yetkililerin vay haline” diyeceğiniz o başarısız ürünleri sizler için derledik.

Markalar zamanla ürün gamlarını genişleterek yeni ürünler piyasaya sürebiliyor. Bu ürünlerin bazıları başarılı olup markalara oldukça büyük kazançlar getirse de bazılarıysa başarısız olarak oldukça büyük kayıplara sebep olabiliyor.

Kimi markalar kendi ürün kategorisinde yeniliğe giderek benzer ürünler ile tüketicilerine yenilik sunmaya çalışırken, kimi markalar da bazen absürt denilebilecek seçimler yaparak hâkim olduğu ürün kategorisine oldukça zıt kategorilerde ürünlere yönelerek yenilik yaratmaya çalışabiliyor. 

“Colgate lazanya” mı? İnanın ne alaka olduğunu biz de çözemedik…

Colgate lazanya

Colgate'in, 1960’larda dondurulmuş gıda sektörüne girmesi öyle büyük bir başarısızlık ile sonuçlanmıştı ki yetkililer bu olayın varlığını bile saklamaya çalışmışlardı.

Markaların başarısız ürünlerinin sergilendiği bir müzede Colgate’in dondurulmuş gıda ürünleri sergilenmek istenmiş fakat Colgate’in, bu girişimini saklamasından dolayı gerçekte üretilen ürünlere ulaşılamamış ve bu sebeple de görseldeki lazanya kutusu bu müze için tasarlanmış. Yani bu lazanya kutusu aslında temsili ama Colgate’in lazanya ürettiği bilinen bir gerçek.

Absürtlükte sınır yok: Bir aralar Cosmopolitan dergisi yoğurt işine niyetlenmiş…

cosmopolitan yoğurt

Derginin hedef kitlesi ürüne uygun olsa da Cosmopolitan markası, yoğurt için uygun değildi. Cosmopolitan isimli yoğurt yalnızca 18 ay raflarda kalabildi.

Coca-Cola tarihinin en büyük başarısızlığı olarak tarihe geçen “New Coke”.

new coke

80’lerin başında Pepsi yüzünden oldukça büyük bir pazar payı kaybeden Coca-Cola, çözümü tadı Pepsi’ye benzeyen daha şekerli bir kola üretmekte bulmuştu.

Tabii o sıralar marka “yeni kola” adını verdikleri bu ürünün başarısız olarak protesto edilmelerine kadar varacak büyük sorunlara yol açacağının farkında değildi…

Pepsi’nin başarısız ürün hanesi nispeten daha kalabalık.

pepsi

1989 yılında Pepsi, Pepsi A.M. ile kahvaltı sofralarına içeceklerini sokmayı hedefledi. Bu parlak fikirleri yalnızca bir yıl sürdü. 

1992'de Pepsi, bu kez farklı bir kola fikri ile daha geldi: 'Kristal Pepsi'. 93 yılında bu fikir tarihe gömüldü.

2002 yılındaysa “Pepsi Blue” isimli mavi içeceği piyasaya sürdü. Fakat bu ürün de başarılı olamadı.

McDonald’s ise bir ara pizza işi için kolları sıvamıştı ama bu serüven pek uzun sürmedi.

mcpizza

Pizza alanına girmek için oldukça büyük paralar harcayan McDonald’s, çok temel birkaç noktayı gözden kaçırmış ve bu ürün büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Cheetos aromalı dudak parlatıcısı fikriyse oldukça sıra dışı bir seçim olmuş.

cheetos lip balm

Tabii ki tutmayan bir fikirdi.

Dumansız sigara kulağa mantıklı gelse de beklenilen başarıyı gösterememişti.

dumansız sigara

Yine 80'lerde sigara karşıtı propagandalar alevlenince RJ Reynolds, yeni bir ürüne 325 milyon yatırım yaptı: dumansız sigara. Ürün, 4 ay sonra duman olup gitmişti.

Google ise “Google Plus” ile başarılarla dolu tarihine başarısız bir girişim eklemişti.

google plus

2011 yılında, Google’ın Facebook’a rakip olması adına kendi sosyal ağını yaratma girişimi de ne yazık ki beklenilen sonuca ulaşamadı.

Google’ın oyun piyasasına bir göz atıp çıkma girişimi: Google Lively.

google lively

Google, "Second Life" adlı online oyunla kendini yarıştırmak istedi. Oyuna benzeyen, ancak kendinize ait sanal bir dünya kurmanızı sağlayan bu oyunla rekabet etmeye çalışan Google, 2008'in temmuz ayında Second Life'ın farklı bir versiyonunu yarattı.

Google'ın bu yatırımı çöpe gittikten sonra şirket, bu simülasyonun fişini hemencecik çekti. 

Büyük bir hevesle çıkarılan “Twitter Peek”, beklenilenin aksine başarısız olarak piyasadan silinmişti.

twitter peek

2009 yılında çıkarılan ve sadece Twitter’a yönelik kullanılabilecek bir mobil cihaz olan “Twitter Peek”, sahip olduğu tek fonksiyonu da gerçekleştirme konusunda sorunlar gösterince piyasada tutunamadı.

Samsung Galaxy Note 7 ise bizleri hayal kırıklığına uğratmıştı.

note 7

Samsung Galaxy Note 7, bataryanın fazla ısınması ve patlaması gibi problemleri sebebiyle kullanıcılarını birçok açıdan yarı yolda bırakmıştı.

Galaxy Note 7’nin yolculuğu yaklaşık 2.5 milyon cihazın geri çağrılması ile sonuçlandı.

LG’de durum daha vahim. Başarısız olan G4, LG’nin akıllı telefon sektöründen çekilmesinin temelini hazırlamış oldu.

lg g4

Aşırı ısınma ve “ghost screen” gibi yazılımsal ve teknik problemler sebebiyle kullanıcılarını yüz üstü bırakan G4 ile tüketicilerin LG’ye olan güvenini sarsılmıştı.

Amazon ise akıllı telefon sektörüne heveslenmiş olsa da sektördeki varlığı pek uzun sürmedi.

amazon fire phone

2014 yılında Amazon, akıllı telefon sektörüne girmeye karar vermiş olsa da ürün piyasada yalnızca 1 yıl kalabildi.

Apple Newton ise teknik sorunlar nedeniyle beklenilen başarıyı gösteremeyip piyasadan silinmişti.

apple newton

Bir çeşit dijital asistan olarak piyasaya sürülen Newton, el yazısı tanıma sistemindeki problemler ve yüksek fiyat sebebi ile beklenen ilgiyi görmedi.

Görüldüğü üzere, isimlerine oldukça aşina olduğumuz dev markalar da yanlış seçimler yapabiliyor. Yapılan bazı hatalar sonucunda ortaya çıkan ve marka başarısızlığı olarak anılan bazı ürünleri derlediğimiz bu içeriğimizde sizin en ilginç bulduğunuz hangisi oldu?

136
20
12
11
7
Emoji İle Tepki Ver
136
20
12
11
7