Dünyanın En Yaşlı Ağaçları

7
0
0
0
0
Yunanistan'da bulunan Adonis adlı çam ağacının Avrupa'nın en yaşlı ağacı ünvanını almasının ardından tüm gözler dünyaya çevrildi. Peki ya dünyanın en yaşlı ağacı kaç yaşında?

Birkaç gün önce yayınladığımız haberimizde Avrupa’nın en yaşlı ağacının Yunanistan’da bulunduğunu sizlere duyurmuştuk. Adonis adı verilen bu ihtiyar ağaç  “bosnalı çam ağacı” türünde ve 1075 yaşındaydı… Avrupalı Adonis’ten sonra bir de dönüp dünyaya baktığımızda ne görelim? Aslında 1075 bir ağaç ömrü için hiç de uzun değilmiş. Belki Adonis’e “Avrupa’nın en yaşlı ağacı” ünvanı kazandırmaya yetti ama dünyada durum çok farklı.

Amerika’da yapılan araştırmalara göre, 2013 yılına kadar dünyanın en yaşlı ağacının 4845 yaşındaki Methuselah adlı “Bristlecone Çamı” olduğu düşünülüyordu. Kalifornia’nın White Mountains sıradağlarında bulunan ağaç bir süre sonra ünvanını o aynı bölgede bulunan 5062 yaşındaki bir başka bristlecone çam ağacına bıraktı. 

Dünya’nın en yaşlı ağacı ise İsveç’te Dalarna bölgesinde bulunan Old Tjikko adlı ağaç. 9550 yaşındaki ağacın bin yıllar boyunca yaşamasında ise bölgedeki doğasına uygun sert iklim koşulları büyük ölçüde etkili. Jeolojist Leif Kullman tarafından keşfedilen ağacın ismi ise bilim insanının ölen köpeğinden geliyor. 

7
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
0
0
0
0