Dünyanın Mutlak Sıfıra Ulaşan İlk Manyetik Soğutucusu Geliştirildi

46
11
2
1
1
Geliştirilen sistem kuantum teknolojileri alanında bilim insanlarının ve araştırmacıların işini bir hayli kolaylaştıracak.

Münih Teknik Üniversitesi bünyesindeki Kiutra Gmbh’den araştırmacılar, mutlak sıfıra (-273,15 °C) ulaşabilen bir ticari sistem geliştirdiklerini duyurdular. Geliştirilen yeni sistemin manyetik teknolojiyi kullanarak soğutabilme, soğukluğunu kalıcı olarak koruyabilme ve çalışmak için oldukça nadir bulunan ve pahalı olan helyum-3 izotopuna ihtiyaç duymama ilgi çekici bazı özellikleri bulunuyor.

Yapılan basın açıklamasında mutlak sıfıra yakın soğukluğun, kuantum fiziği araştırmalarında ve kuantum mekaniklerine dayalı teknolojilerin geliştirilmesinde oldukça gerekli olduğu ifade edildi. Sistemi geliştiren ekip, bu yeni teknolojinin kuantum teknolojisini laboratuvarlardan ticari uygulamalara taşıyacağını umut ediyor.

~Soldan sağa doğru araştırmacılar Alexander Regnat, Jan Spallek, Tomek Schulz ve Prof. Christian Pfleiderer

Sistemin geliştirilmesinde görev alan Alexander Regnat “Biz, kalıcı olarak sıcaklığı mutlak sıfıra manyetik etkilerle ulaştıran soğutucu sistemin dünyadaki ilk ticari tedarikçisiyiz. En büyük avantajımız ise pahalı helyum-3’e ihtiyaç duymamamız. Tek ihtiyacımız olan şey elektrik” dedi.

Kuantum soğutucusu alanındaki bir diğer yeni gelişme de Rochester Üniversitesi'ndeki araştırmacılardan geldi. Araştırma ekibi, süperiletkenlik ile atomları mutlak sıfır soğukluğunda tutan kuantum soğutucu tasarladılar.

Kaynak : https://hexus.net/tech/news/cooling/131414-worlds-first-absolute-zero-magnetic-cooler-developed/
46
11
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
46
11
2
1
1