Elon Musk, Tim Cook'un Ofisini Bastı(!), Apple-Twitter Kavgası Tatlıya Bağlandı...

31
12
7
2
0
Elon Musk, Tim Cook'un Ofisini Bastı(!), Apple-Twitter Kavgası Tatlıya Bağlandı...
Apple ile Elon Musk arasındaki gerilim çözülmüş gibi görünüyor. Twitter nedeniyle karşı karşıya gelen taraflar, nihayet buluştu ve olaylar tatlıya bağlandı. Peki bu süreçte neler yaşandı?

Elon Musk, son birkaç gündür Apple ile ilgili tartışmalı açıklamaları nedeniyle gündemdeydi. Musk'a göre Apple, Twitter'ı App Store'dan kaldırmakla tehdit ediyordu. Ayrıca şirketin yüzde 30 gizli internet vergisi uyguladığını da ileri süren Elon Musk, Apple'a sert bir yaklaşım sergiliyordu.

Yaşanan son gelişmeler ise Apple CEO'su Tim Cook'un, Musk'ı Apple Genel Merkezi'ne davet ettiği ve şirketi gezdirdiğini gözler önüne serdi. Musk, Apple Genel Merkezi'nden bir video paylaştı ve Twitter üzerinden Tim Cook'u etiketleyerek kendisine teşekkür etti. İşte yaşanan gerilimdeki tüm gelişmeler;

Elon Musk ile Tim Cook, Apple genel merkezinde buluştu!

Elon Musk, yaşanan tüm gerginliklerden sonra Apple genel merkezine gidip Tim Cook ile görüştü. O görüşme sırasında bir video paylaşan Musk, "Beni Apple'ın güzel genel merkezinde gezdirdiğiniz için teşekkürler." ifadelerini kullandı. Bu paylaşıma Tim Cook da etiketlenmişti. Görüşmeyle ilgili detaylara da değinen Elon Musk şöyle konuştu:

"İyi bir görüşmeydi. Diğer şeylerin yanı sıra, Twitter'ın potansiyel olarak App Store'dan kaldırılmasıyla ilgili yanlış anlaşılmayı da çözdük. Tim Cook, Apple'ın bunu yapmayı asla düşünmediği konusunda netti."

Böylece bir süredir konuşulan "Apple, Twitter'ı uygulama mağazasından kaldıracak" tartışması da sona ermiş oldu.

Peki geçmişte neler yaşandı?

Apple, Twitter'a reklam vermeyi "büyük ölçüde" kesti:

Elon Musk, Twitter’ın en büyük reklam verenlerinden birisi olan Apple’ın reklam vermeyi büyük ölçüde kestiğini açıklayarak “Apple Amerika’daki ifade özgürlüğünden nefret mi ediyor?” sorusunu sordu.

Hemen ardından Epic Games-Apple kavgasında gördüğümüz, ikonikleşen video hatırlatıldı:

Hatırlarsanız Apple ve Epic Games arasındaki davada Epic Games, Apple'ın "haddinden fazla" vergi aldığını iddia ederek Apple'ı tabiri caizse kendi silahıyla vurmuştu.

Musk, da bu paylaşımından dakikalar sonra Epic Games'in Apple'ın ikonik reklamını yeniden uyarladığı, şirketi 1984'ün "Big Brother" karakterine benzetildiği reklamını gündeme getirdi. Musk'ın sadece "Doğru" yorumuyla paylaştığı reklam şu şekildeydi:

Sonrasında bombayı patlattı: "Apple, Twitter’ı App Store’dan kaldırmakla tehdit etti"

"Apple ayrıca Twitter'ı App Store'dan kaldırmakla tehdit etti, ancak nedenini bize söylemiyor."

Ardından bir anket başlattı: Apple, uyguladığı tüm sansürleri açıklamalı mı?

"Apple, müşterilerini etkileyen tüm sansür eylemlerini yayınlamalıdır."

Musk'ın Apple aleyhine açtığı anket, oylamanın sona ermesine 9 saat varken 1 milyon 800 binden fazla kullanıcının oyuna ev sahipliği yaptı. Bu soruya verilen cevap, %84,8 ağırlık ile 'Evet' oldu.

Musk, Apple'a karşı bombardımana vergilerle devam etti:

"Apple'ın App Store'dan satın aldığınız her şeye gizli bir şekilde %30 vergi koyduğunu biliyor muydunuz?"

Musk, Apple’ın tüm uygulama satın alımlarından gizlice %30 vergi aldığını hatırlattı. Epic Games de az önce bahsettiğimiz videoyu bu nedenle paylaşmıştı.

Apple, Fortnite'ı yerleşik ödeme sisteminin entegre edilmesi nedeniyle App Store'dan kaldırmış, ikili davalık olmuştu. Zira Apple, Epic Games'in kendi ödeme yöntemi üzerinden yapılan alışverişlerde %30'luk komisyonu alamıyordu. Dava ise Epic Games lehine sona ermiş ve Apple'a üçüncü taraf ödeme yöntemlerine izin verme emri gelmişti.

Musk'ın Twitter'daki mücadelesi, "medeniyetin geleceği için bir savaş" oldu:

Musk, Twitter'da kurmaya çalıştığı tartışmalı ifade özgürlüğünü artık bir kampanyaya dönüştürdü. İfade özgürlüğü, medeniyetin geleceği için bir savaş oldu.

"Bu, medeniyetin geleceği için bir savaştır. Amerika'da bile ifade özgürlüğü kaybolursa, önümüzde kalan tek şey tiranlıktır."

Apple, Twitter'a her yıl 100 milyon dolar reklam ücreti ödüyor:

Bloomberg'in kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Apple, Twitter'da verdiği reklamlar için her yıl ortalama 100 milyon dolar ücret ödüyordu. Dolayısıyla Apple'ın Twitter reklamverenleri arasında büyük bir yere sahip olduğu söylenebilir.

31
12
7
2
0
Emoji İle Tepki Ver
31
12
7
2
0