F-35'lere İhraç Edilmesi Beklenen Som-j Seyir Füzesi, Akıncı İHA'larda da Kullanılacak

47
2
1
1
0
Antalya’da düzenlenen 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katılan Sanayi ve Tekneoloji Bakanı Mustafa Varank, yapay zekâdan Türkiye Uzay Ajansına ve SOM-J seyir füzesine kadar birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Varank, bu füzeleri F-35 programına dahil olan ülkelere de satabileceklerini ifade etti.

Antalya Saklıkent’te düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SOM-J seyir füzesinin Milli Muharip Uçak ve Akıncı İnsansız Hava Aracı’nda da kullanılabileceğini belirterek, Bu tarz bir seyir füzesini dünyada 2 ülke geliştirdi. Dolayısıyla F-35 programında olan ülkeler bu tip bir seyir füzesi almak isterse biz çok rahat bir biçimde program dışında kalsak bile bu füzeleri satabiliriz.” dedi.

som-j füze

Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili de konuşan Bakan Varank “Hem bilimsel manada hem ekonomik manada uzayın ülkelere kazandırdığı farklılıkları biz de yakalamalıyız, oradaki katma değerden bizim de faydalanmamız lazım, biz Uzay Ajansı'na böyle bakıyoruz.ifadelerini kullandı.

Uzay ajansının kadrosunda farklı disiplinlerden isimler olduğunu söyleyen ancak yönetim kurulunun Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını da ifade eden Varank, Türkiye Uzay Ajansı’yla ilgili mevzuat çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Akıncı İHA’sına ilişkin de konuşan Bakan Varank, “Entegre edilecek mühimmatların çalışmaları devam ediyor, 2-3 ay içinde ilk uçuşu yapmayı planlıyorlar. Gelecek aslında insansız hava araçlarında. Bunun bir üst noktası artık savaşan İHA projesi, yani jet kabiliyetlerine sahip insansız savaş uçakları, dünya buna doğru gidiyor. Akıncı'nın savunma sanayimizde çok büyük bir çarpan etkisi olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Günümüz teknoloji dünyasının en popüler alanlarından olan yapay zekâya dair de konuşan Varank, bu alanda Almanya’yla işbirliği hedeflendiğini dile getirdi.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/politika/milli-muharip-ucagina-f-35-fuzesi/1548597#
47
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
47
2
1
1
0