Facebook İtiraf Etti: Sesleri Dinliyor ve Kaydediyoruz

169
17
6
3
2
Bir haber kanalı olan Bloomberg’e açıklamalarda bulunan Facebook, yalnızca Messenger üzerinden gönderilen sesli mesajları kaydetmediklerini, aynı zamanda Facebook Portal ile etkileşime giren insanların sesini de kaydettiklerini ve üçüncü taraflarla paylaştıklarını kabul etti.

Geçtiğimiz ağustos ayında Bloomberg, Facebook’un konuşma tanıma sistemlerinin doğruluğunu kontrol etmek için seslerin gerçek insanlar tarafından dinlendiğini ve kaydedildiğini bildirmişti. Bu haber yayıldıktan sonra şirket, Messenger aracılığıyla gönderilen sesli mesajlarda kullanılan denemeyi "duraklattığını" söylemişti. O zamanlar, Facebook tarafından aynı zamanda Portal cihazlarına verilen komutları toplayıp yazdığı da bilinmiyordu, fakat öyleydi ve uygulama duraklatıldı.

Bloomberg’den Sarah Frierin’in geçen ay rapor ettiği gibi Facebook, bazı mühendisler aracılığıyla sesleri dinliyor ve kaydediyor, fakat yaptıklarının etik dışı olduğunu düşünüyorlardı. Çünkü Messenger kullanıcıları, Facebook'un onlara ait sesli mesajları üçüncü taraflara gönderebileceğini bilmiyordu.

Facebook sesleri dinlediğini kabul etti

Facebook Sesleri Kaydediyor

İşin tepki toplayan kısmı ise Facebook, yeni bir Portal cihazı ürün grubunun lansmanıyla birlikte daha önceden "Hey Portal" komutu ile cihazı etkinleştiren kullanıcılarının seslerini dinlediklerini ve kaydettiklerini, bu kayıtlarıysa üçüncü taraflara gönderdiğini kabul etti.

Konuyla ilgili konuşan Facebook yöneticisi Andrew Bosworth, Bloomberg'e verdiği demeçte "Geçen ay 'Hey Portal' ses etkileşimlerinin insan incelemesini duraklattık. İnsanlara daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlayan bir plan üzerinde çalıştık" açıklamalarında bulundu.

Portal'ı varsayılan ayarlarda kullananlar, dinlenmeye devam ediyor

Facebook itiraf

Bu olayların ardından büyük tepki toplayan ve geri adım atan sosyal medya devi, halen Portal aygıtlarında insanların seslerini kaydetmeye devam ediyor, ancak kullanıcılara bu seçeneği devre dışı bırakma imkânı sunuyor. Buradaki önemli detay ise, eğer kullanıcılar herhangi bir değişiklik yapmaz ve Portal’ı varsayılan özellikleriyle kullanmaya devam ederse Facebook, otomatik kayıtlarına devam ediyor.

Facebook, bu konu hakkında da önümüzdeki ekim ayı içerisinde bir Portal güncellemesi yayınlayacak ve mevcut cihazlara dağıtacak.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/facebook-collected-audio-from-portal-devices-had-contractors-transcribe-2019-9
169
17
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
169
17
6
3
2