Büyük Patlamadan Önce ‘Büyük Sekme’nin Gerçekleştiğini Öne Süren İlginç Teori

25
7
1
1
1
Bazı bilim insanları, evrenimizin kendisinden önceki evrenin ölümünün ardından ortaya çıktığını düşünüyor. Bu teoriye Big Bounce yani Büyük Sekme adı veriliyor.

Evrenin nasıl ortaya çıktığını açıklayan teorilerin en popüler olanı şüphe yok ki Büyük Patlama teorisi. Bazı bilim insanları ise alternatif olarak Büyük Sekme teorisini kullanıyor. 

Martin Bojowald, Einstein’ın hesaplamaları üzerine Alman bilim insanının döneminde olmayan hesaplamaları da koyarak yaptığı çalışmada, Loop Kuantum Mekaniği adlı teoriyi kullandı. 

büyük patlama

Einstein’ın teorisi, evrenin genel yapısı ve maddenin nasıl yayıldığı konusunda açıklamalarda bulunmuş ve zamanın izini başlangıcı olan Büyük Patlama’ya kadar götürmüştü. 

Ancak Bojawald bu teoriyi Loop Kuantum Kütleçekimi (LQG) birleştirerek yeni bir teori olan Büyük Sekme’yi ortaya koydu. Bojawald, “Einstein’ın Genel Göreliliği evrenimizin çok erken evrimi sürecinde olması gereken inanılmaz büyük enerjileri içermiyor. Ama şimdi elimizde LQC var, gerekli kuantum fiziğini içeren bir teori.” diyor. 

büyük sekme

Teoriye göre evren bir hiçlikten oluşmadı ve mutlak sıfır noktası yok. Ayrıca evren sonsuza kadar da var olmayacak. 

Bojawald ayrıca bir önceki evreni ölçümlemek için bugüne dair yapılacak hiçbir ölçümün de verimli olmayacağını söylüyor. Bu modelde bütün serbest parametrelerin görülebildiğini söyleyen bilim insanı, hipotezik önceki evrenin bugünkü evrenin aynısı olmadığını, en azından olması gerekmediğini savunuyor. 

Diğer araştırmacılar ise Bojawald’ın teorisinin çok az kanıta sahip olduğunu söyleyerek teoriye şüpheyle yaklaşıyor.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1172851/big-bang-theory-what-came-before-universe-space-big-bounce
25
7
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
7
1
1
1