Genç Farelerde Bulunan Bir Protein, Yaşlı Farelerin Ömrünü Uzattı

5
3
3
0
0
Fareler üzerinde araştırma yapan bilim insanları, genç farelerin kanında bulunan bir proteinin yaşlı farelerin ömrünü uzatabildiğini keşfetti.

Uzun yaşamak ve ölümsüzlük konusunda insanların değişik fikirleri olsa da genel olarak insanlar ölümsüzlüğü tercih ederler. Şimdilik doğrudan ölümsüzlük yerine yaşlanmayı geciktirici yöntemler üzerinde çalışıyoruz.

Washington Üniversitesi Tıp Okulundan araştırmacılar, uzun süredir tartışılan genç bireylerden kan transferinin yaşlanmayı geciktirdiği fikrini destekleyen bir hipotez ortaya attılar. Genç farelerde bulunan bir proteinin, yaşlı farelerin yaşam süresini uzattığı ortaya çıktı.

Yaşlanma karşıtı çalışmaların büyük kısmı, Nikotinamid Adenin Dinükleotit (NAD) adı verilen yapıya odaklanıyor. Araştırmacılar, NAD’ın sağlıklı metabolizma enerjisi üzerinde etkisi olduğunu ve yaşlanan dokularda sistematik olarak azaldığını belirledi. Yeni araştırmanın yazarlarından Shin-Ichiro Imai, NAD seviyelerinin çok önemli olmasından dolayı vücudun bu seviyeyi düzenlemek için pek çok sistemi olduğunu düşündüklerini belirtirken, pek çok çalışmanın da NAD üzerine odaklandığını ifade etti.

Yeni araştırma, temel olarak eNAMPT adlı bir protiene odaklandı. Bu proteinin önemi ise kan dolaşımında yer almasından ve NAD biyosentezinden sorumlu olmasından geliyor. Genç bireylerden kan nakli yapmanın yaşlanmayı engelleyici etkisi olduğu zaten biliniyordu. Yeni araştırma, bu durumun arkasında yatan sebebin eNAMPT olabileceğini gösteriyor. Yapılan deneylerde, genç canlılardan kan verilen yaşlı bireylerin, yaşlanma ile ortaya çıkan değişimlerinde azalma gözlemlendi. Ayrıca eNAMPT desteği alan farelerin yaşam süresi, ortalamada %16 daha uzun oldu.

eNAMPT alanındaki çalışmalar daha oldukça yeni ve işe yaradığı da sadece hayvanlarda onaylandı. İnsanların katıldığı deneyler henüz başlamadı. NAD araştırmaları açısından daha henüz erken aşamalardayız. Bilim insanları, NAD’leri doğrudan veya NAD öncülleri ile artırmanın potansiyel olarak güvenli ve fizyolojik olarak faydalı olduğunu söylüyor.

NAD seviyelerinin nasıl arttırılabileceği konusunda çalışmalar ise şu anda pek de istenildiği gibi gitmiyor. NAD öncülü olan B3 vitamini, çok fazla alındığında NAD seviyelerinin ciddi şekilde düşmesine neden olabiliyor. eNAMPT desteğinin insanlarda NAD seviyelerini artırmakta kullanılması için güvenli bir yol bulunması gerekiyor.

Araştırma, Cell Metabolism adlı dergide yayımlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/anti-aging-protein-blood-mouse-study/60152/
5
3
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
3
0
0