Gökbilimciler, Kara Deliği Çevreleyen Yeni Bir Devasa Gaz Halkası Keşfetti

13
6
4
0
0
Gökbilimciler, Samanyolu’nun ortasında bulunan Sagittarius A* kara deliğinin çevresinde diğer gaz halkalarına göre daha soğuk yeni bir gaz halkası keşfettiler.

Galaksimizde bulunmak isteyeceğiniz son yer galaksimizin merkezidir. Dünya konum olarak çok güvenli bir rota izleyip son derece sakin bir şekilde varlığını sürdürse de Samanyolu’nun derinliklerinin bu kadar güvenli olmadığı da bir gerçek. Galaksimizin kalbinde bir canavar yaşıyor. Bu canavar süper kütleli bir kara delik olan Sagittarius A*. Net bir şekilde gözlemleyemesek de birçok bilimsel gözlemleme sonucunda orada olduğunu biliyoruz.

Bu devasa kara deliğin yoğun kütle çekim alanı, yakınında bulunan hemen hemen her şeyi çekiyor ancak bu kara delik henüz etrafında bulunan yığılma diskini yutmadı. Araştırmacılar, yapılan gözlemler sonucu elde ettikleri verilerde, kara deliğin çevresinde bulunan yığılma diskinin içerisinde toz ve aşırı ısınmış gazlara nispeten daha soğuk gazları barındıran farklı bir halka olduğunu keşfetti.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makale, daha önce hiç gözlemlenmemiş olan bu halka hakkında bazı bilgiler barındırıyor. Bu yeni gaz halkasına 'soğuk' demek biraz yanlış olabilir. Gaz halkası yaklaşık 9.982 °C ancak kara deliğin yakınlarında keşfedilen diğer halkalardaki gazlara bakacak olursak 9.999.982 °C sıcaklık değerlerini göreceğimiz için oldukça ılıman bir gaz halkası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kaynak : https://bgr.com/2019/06/06/black-hole-milky-way-galaxy/
13
6
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
6
4
0
0