Google, Gmail’deki Bütün Yazışmaları Farklı Şirketlere Okutuyor

32
1
1
0
0
Facebook’un reklam ve gizlilik ihlali krizlerini ortaya çıkartarak büyük sükse yaratan Wall Street Journal, şimdi de Google’ın Gmail hizmetiyle ilgili büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Yayınlanan yeni detaylara göre Google, Gmail’deki içerikleri üçüncü tarafın okumasına izin veriyor.

Google, normalde 2 yıl öncesinde kişiselleştirilmiş (hedefli, kişiye özel) reklamlar için Gmail. servisindeki verileri okumayı bıraktı. Bunu gizlilik ihlali önlemleri gereğince yerine getiren dev şirket, yeni raporlara göre postaların içeriklerini üçüncü taraf şirketlere okutarak işin açığını keşfetti. Dün yayınlanan yeni Wall Street Journal haberinde bu skandalın iç yüzü bir bir açıklandı.

Yazılım geliştiricileri; alışveriş fiyatları karşılaştırması, seyahat ve daha pek çok konudaki postaları tarıyor. Bunun için e-posta tabanlı hizmetlere kaydolmuş milyonlarca Gmail kullanıcısının gelen kutuları baştan aşağı analiz ediliyor.

Google’ın Gmail programının bir parçası olan Vetted isimli bir uygulama, geliştiricilere yeni hizmetler ya da uygulamaları için ek özellikler oluştururken bütün e-postaları okumalarına da izin veriyor. Bu okuma işlemlerinin büyük bir kısmı, bilgisayar yazılımları tarafından gerçekleştiriliyor. Bazı durumlarda ise okuma işlemlerini insanlar yapabiliyor. Bir başka deyişle Google, insanların e-posta kutularını daha iyi uygulama yapmak isteyen geliştiricilere açıyor. 

Gazetede yer alan iddialar bir de örnekle taçlandırılmış. Mesela Return Path isimli bir şirket, 2 milyondan fazla insanın e-posta kutularını görebiliyor. Bu tarama işlemleri sırasında çalışanlar 8 binden fazla e-postaya kendileri göz atabiliyorlar. Böylece diğer pazarlama şirketleri ve uygulama yapımcıları da bu postalara erişebiliyorlar.

Peki Google neden farklı şirketlerin bizim postalarımıza erişmesine izin veriyor?

İnternette kişisel olarak kullandığımız her hizmet bizim parmak izimiz gibidir. Herkesin e-posta kullanış tarzı farklıdır. Farklı yerlerden postalar alır, farklı yerlere abonelikler açarız. Nasıl sosyal medya uygulamalarındaki hareketlerimiz kişisel özelliklerimiz hakkında reklam veren şirketlere ipucu veriyorsa Gmail, daha fazlasını verebilir. Google bu işi de ticarete dökmüş durumda. 

Wall Street Journal, 25 farklı kaynakla yaptığı görüşmeler sonucunda e-posta tarama ihlalinin yaygınlaştığını da ortaya çıkarttı. Bakalım Google’dan beklendiği gibi bir açıklama gelecek mi?

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/18/07/02/googles-gmail-other-services-let-third-parties-read-user-email-report-says
32
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
1
1
0
0