Görmezden Gelirseniz Başınızı Ağrıtacak 10 Bilgisayar ve Telefon Problemi

39
24
6
4
1
Telefonlarımızın ve bilgisayarlarımızın başına pek çok aksilik gelebiliyor ve kimi zaman oluşan problemleri göz ardı edebiliyoruz. Ancak bazı sorunların görmezden gelinmesi ciddi sorunlara sebep olabiliyor.

Bilgisayar ve telefon, hayatımızın en kritik iki objesi. Gündelik hayatımıza o kadar entegre olmuş durumdalar ki her an en azından birini kullanır durumdayız. Bu kadar sık kullanmak, karşılaştığımız problemlerin de artmasına sebep oluyor ve çoğu zaman bu 'ufak' problemleri görmezden geliyoruz. Ancak bazı problemler büyük sorunların habercisi ve dikkatli olmakta fayda var. Bu listemizde de sizin için önemsiz görünen ama ciddiye alınması gereken problemleri derledik:

Aşırı yavaşlama

Yavaşlama, özellikle bilgisayarlarda sıkça yaşadığımız sorunların başında geliyor. Aynı şekilde telefonlarımızda da zaman içinde ortaya çıkan bu sorun, zaman zaman ufak çaplı sinir krizleri geçirmemize sebep oluyor ancak tek olumsuz etkisi bu değil. Bilgisayarınız ya da telefonunuz 'yaşlı' değil ancak çok yavaşsa, bu arka planda çalışan ve pek çok problem doğurabilecek zararlı yazılımların habercisi olabilir. Durumu düzeltmek için de tarama yapmak, eklentiler ile izinleri kontrol etmek ve güvenilir olmayan programları kaldırmak iyi bir başlangıç olacaktır.

Rastgele işlemler

Eğer telefonunuzda ya da bilgisayarınızda, siz farkında olmadan uygulamalar açılıyor ya da rastgele işlemler yapılıyorsa bu hayalet bir yazılımın cihazınıza sızdığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken şey ise telefonunuzu sıfırlamak olacaktır.

Beklenmedik E-Postalar

E-Posta adresinize sürekli olarak sizin talepte bulunmadığınız işlemler için mail geliyorsa, birisi adresinizi sizden habersiz kullanıyor olabilir ve bu o kişinin başka bilgilerinize de sahip olabileceği anlamına gelir. Böyle bir durumda mail adresinizin erişim izinlerine göz atmak, mail gelen şirketler ile görüşmek ve durumu bildirmek, sonra da şifreleriniz ile bilgilerinizi yenilemek en mantıklısı olacaktır.

Sistem ayarlarının devre dışı kalması

Zararlı bir yazılımın bilgisayarınızda rahatça işlem yapabilmesinin en kolay yolu, onu engelleyecek sistem ayarlarını devre dışı bırakması olacaktır. Bu yüzden de bu ayarların sürekli olarak aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sizin dışınızda bu ayarların devre dışı bırakıldığını fark ederseniz de gerekli taramaları yapmanız gerekir.

Uygulama ayarlarının değişmesi

Tıpkı sistem ayarlarının devre dışı kalması gibi, uygulama ayarlarınızda yaşanan habersiz değişimler de bazı sorunların habercisi olabilir. Böyle bir durumda paniklemeden önce bir güncelleme yapılıp yapılmadığına bakmalısınız. Eğer bir güncelleme söz konusu değilse, tarama yapmak size fayda sağlayacaktır.

Ekranda beliren fazla sayıda pop-up

Pop-up'lar aslında internet kullanımının bir parçası ancak çok sık karşılaşıldığında risk taşıdığını bilmekte fayda var. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, tarayıcınız eklentilerinize göz atıp önbelleğinizi temizlemek, sizi sıkıntılı bir durumdan kurtaracaktır.

Cihazın sürekli olarak çökmesi ve yükleme problemleri

Telefonunuzda ya da bilgisayarınızda sürekli olarak böyle bir sorun yaşanıyorsa, sebebini anlamak için biraz uğraşmanız gerekecek. Çünkü arkasında yazılımsal ve donanımsal pek çok farklı sebep olabilir. Kesin olan tek şey ise problemin acilen tespit edilip çözülmesi gerektiğidir.

Düşük batarya performansı

Bataryaların zaman içerisinde performans düşüşü yaşadığını hepimiz biliyoruz ancak bunun da bir ölçüsü var. Eğer telefonunuz beklenmeyen şekilde performans düşüşü yaşıyorsa, bunun iki mantıklı açıklaması vardır; ilki bataryanızın artık ölmek üzere olması. Bu durumda kendinizi hazırlayıp yedeklemelerinizi yapmanız gerekir. İkincisi ise zararlı yazılımların bilgisayarınızı arka planda çalışarak kullanması durumudur. Her iki şekilde de çözüm üretmeniz gerekir.

Sabit diskinizden garip sesler gelmesi

Sabit disk, yoğun olarak çalıştığında ufak bazı seslerin gelmesi normal karşılanabilir ancak bu sesler gürültülü tıkırtılara dönüşmüş durumdaysa sabit diskinizde bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu tür durumlarda kullanılan tarayıcı programlar ile duruma göz atmanız ve sorunu en kısa sürede çözmeniz, atılması gereken adımdır.

Veri kullanımında yaşanan ani artış

Bilgisayarınızda ya da telefonunuzda yaşanan ani veri kullanımı artışı, bazı uygulamaların verinizi kullandığı anlamına gelebilir. Bunun için cihazınızdaki veri ayarları menüsünden hangi uygulamanın ne kadar veri kullandığına bakmanız gerekir. Eğer uygulamalarda anormal birşey yoksa yine bir hayalet yazılım söz konusu olabilir ve tarama yapmanız gerekir. Ancak en net çözüm cihazınızı sıfırlamak olacaktır.

Kaynak : https://fieldguide.gizmodo.com/10-phone-and-laptop-problems-you-shouldnt-ignore-1827165606
39
24
6
4
1
Emoji İle Tepki Ver
39
24
6
4
1