Uçakların Güvenliğini Sağlayacak Hava Polisleri Göreve Resmen Başladı

14
12
3
0
0
Uçakların ve uçaklardaki yolcuların güvenliğini tehlikeye atacak eylemlerle mücadele etmek için uçuşlarda silahlı sivil polis bulundurulmasını öngören yönetmelik bugün itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İçişleri Bakanlığı, uçak kaçırma ve şiddet eylemi gibi havayolu güvenliğini riske atacak olayların önüne geçmek için çok önemli bir adım attı. Türk tescilli sivil hava araçlarında, hava aracının ve hava araçlarındaki yolcuların güvenliğini sağlamak adına uçuşlarda silahlı sivil polis bulundurulmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Hava polislerinin görev ve sorumlulukları Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanlığı ile uluslararası uçuşu olan havalimanlarının olduğu şehirlerin emniyet müdürlükleri tarafından belirlenecek.

Peki, hava polisi olmak için şartlar neler?

Öncelikle hava polislerinin, teşkilatta fiilen 5 yıl çalışmış polis memurları ve daha üst rütbedeki emniyet personelleri arasından seçileceğini söyleyelim. Hava polisi olmak isteyen personelin en az ön lisans mezunu olması ve kıdeme etkili ceza almaması gerekiyor. Ayrıca ikinci bölge hizmetini bir kez tamamlaması, son iki performans değerlendirme puanının iyi veya çok iyi olması ve son üç performans atışında ayrı ayrı 90 puan ve üzeri puan alması şart koşuluyor.

Uçuşlarda en az iki hava polisi görevlendirilecek. Kimlikleri gizli tutulacak olan polisler, diğer yolcular gibi koltuklarda oturacak. Hava polislerinin görevi uçaktaki mürettebat tarafından bilinecek; ancak görevi itibarıyla pilotlara ve uçuş mürettebatına hiyerarşik olarak bağlı olmayacak.

Sivil kıyafetle görev yapacak olan hava polisleri, uçakta şiddete başvurma eylemi olan, uçuş halindeki bir uçağın güvenliğini riske atan ve uçağın kontrolünü ele geçirmeye teşebbüs eden şahıslara karşı koruyucu güvenlik tedbirleri alarak kokpiti koruyacak. Bununla birlikte kuralsız yolculara ve potansiyel tehlike arz eden yolculara görev tanımında belirtilen durumlar oluşmadığı sürece müdahale edilmeyecek.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ucaklarda-hava-polisi-donemi-basliyor-/1598456
14
12
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
12
3
0
0