Hindistan, Şu Ana Kadar Yörüngeden Çekilen En Net Ay Yüzeyi Fotoğraflarını Çekti

35
6
4
2
1
Geçtiğimiz aylarda Hindistan’ın gerçekleştirdiği Ay görevi başarısız olmuştu ancak uydumuzun yörüngesindeki uzay aracından görüntüler elde edilebiliyor. Bu araçtan elde edilen son görüntüler ise uzay ajansı tarafından şu ana kadar çekilen en net görüntüler olarak adlandırılıyor.

Hindistan’ın Chandrayaan-2 görevi, Vikram adı verilen uzay aracının inişe geçtiği sırada ekiple bağlantısını kaybetmesiyle birlikte planlanan şekilde gitmemişti. Ancak araştırma aracı Ay’ın etrafında dönmeye devam ediyor ve yörüngede bulunan uzay aracından Ay’ın yüzeyine dair eşi benzeri görülmemiş görüntüler geliyor.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun (ISRO) Ay’a ikinci görevi olan Chandrayaan-2, Ay’ın topografyası, kimyasal bileşenleri ve mineral dağılımları üzerinde çalışarak bilim insanlarının Ay’ın karakterini anlamasına yardım etmesi için oluşturuldu. Uzay aracı bunları, Terrain Mapping Camera 2 ve Orbiter High Resolution Camera (ORHC) şeklindeki bir çift kamera da dâhil olmak üzere sekiz farklı bilimsel araç kullanarak gerçekleştirecek.

Ay yüzeyinden fotoğraflar

Ay

ORHC, iki yörünge boyunca Ay yüzeyinin ultra yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekme sürecinde bulunuyor. ISRO’ya göre araçla geçilen son iletişimde “şu ana kadar Ay yörüngesindeki platformlardan alınan en net fotoğraflar” elde edildi.

5 Eylül’de çekilen fotoğrafta 14 km’lik genişliğe sahip, Boguslawsky adı verilen, çarpışmayla oluşmuş bir krater olan Ay’daki bir bölge görülüyor. Görseldeki farklı alanlara yapılan sıfırlamalarda 100 km’lik bir mesafeden çekilmiş 30 cm piksel çözünürlüğüyle iri kayalar, ufak kraterler ve yüzeye dair diğer detaylar görülüyor.

Terrain Mapping Camera ile alınan bu görüntüler, Ay’ın kuzey kutup bölgesindeki kraterleri içeriyor. Vikram aracıylaysa iletişim halen sağlanamamış durumda. Ekip, aracın iniş yaptığı bölgeyi geçtiğimiz ay belirledi ve yeniden iletişim kurma çabaları devam ediyor.

Ay yüzeyinin çekilen fotoğrafları:

HindistanISRO

Kaynak : https://newatlas.com/space/india-chandrayaan2-sharpest-lunar-surface-images-from-orbit/
35
6
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
35
6
4
2
1