NASA, Hindistan’ın Kayıp Uzay Aracı Vikram'a Ulaşmak İçin Harekete Geçti

24
6
4
1
0
NASA, Hindistan’ın başarısız olan Ay’a iniş girişimine dâhil olarak Hindistan’ın iniş aracının başına ne geldiği konusunda araştırmalar yapacak. Kaydedilen görüntüler ve yaşanan gelişmeler, halka açık bir şekilde paylaşılacak.

6 Eylül’de Chandrayaan-2 görevinin bir parçası olan Vikram iniş aracı, Ay’ın güney kutup noktasına yakın bir bölgeyi hedefleyerek inişe geçmişti ancak görev kapsamında yer alan kontrolcüler, yüzeye 2,1 km kala Vikram’la olan bağlantıyı kaybetmiş ve o zamandan beri iniş aracından bir haber alınamamıştı.

Bu noktada bir gelişme olarak Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), geçtiğimiz hafta Chandrayaan-2 mekiğinin Vikram’ı yörüngeden tespit ettiğini ve kontrolcülerin araçla bağlantı kurmaya çalıştığını duyurmuştu ancak bu konuda yaşanan gelişmeler yok denecek kadar az ve ISRO, henüz Vikram aracına ait bir fotoğraf yayınlamadı.

NASA, Vikram’a ve çevreye ait fotoğrafları paylaşacak:

Vikram

Olaya el atan NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)’yu kullanarak Vikram’a ait yeni görüntüler paylaşmayı planlıyor. Bu konuda açıklamada bulunan ABD'nin uzay ajansı yetkilileri, LRO’nun 17 Eylül’de iniş bölgesini araştıracağını ve yaşanan gelişmelerin dünya genelinde paylaşılacağını duyurdu.

NASA yetkilileri, Space.com'a gönderilen bir bildiride “NASA politikası uyarınca, tüm LRO verilerinin halka açık olduğunu” belirttiler. Yani olayın öncesinde ve sonrasında çekilen tüm fotoğraflar, halka açık bir şekilde paylaşılacak ve yaşanan tüm gelişmeler duyurulacak.

Bu görevde de kullanılacak olan ve 2009 yılında uzaya gönderilen LRO, Ay yüzeyinde uzay aracı fotoğrafçılığı geçmişine sahip. Araç, NASA'nın Apollo iniş alanlarını da defalarca görüntülemişti. Bu kapsamda LRO tarafından toplanan veriler, NASA'nın gelecekteki insan ve robotik görevlerini planlamak ve geliştirmek için kullanılıyor.

Vikram ile tekrar bağlantı kurulursa Hindistan'ın; Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in ardından Ay’a iniş yapmayı başaran 4. ülke olup olmadığı netlik kazanacak. Ayrıca Hindistan, Chandrayaan-3 misyonu için çalışmalara başladığını da duyurmuş ve bu proje için Japonya ile ortaklık yapılacağına dair söylentiler ortaya çıkmıştı.

Kaynak : https://www.space.com/india-moon-lander-flyover-nasa-lro.html
24
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
6
4
1
0