İnsanlık Olarak Yaşam Süremiz Daha da Uzayacak mı?

25
13
7
6
2
Pek çok insanın aklına en az bir kereliğine gelmiş olan sorulardan biri, insan ömrünün en fazla kaç yıl olabileceği. Bilim insanları bu konuya farklı yaklaşımlar getirmeye devam ediyor.

Bilim insanları tarafından sonuçları açıklanan yeni bir araştırmada, 105 yaşını geçmiş insanlar üzerinde katılımcılardan alınan verilerden yararlanıldı. 105 ve üstü yaşlara ulaşmış toplam 3836 adet İtalyan üzerinde yürütülen bu araştırmada, 65 ile 105 yaş arasındaki yaşlardaki ölüm ihtimalleri hesaplandı.

Veriler çok çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. 65 yaştan itibaren ölüm riskimiz, her geçen yılla beraber tam iki katına çıkıyor.

Fakat ortada çok ilginç bir istatistik daha var. Buna göre 80. yaştan itibaren ölüm riskindeki artış, giderek azalmaya başlıyor. 105 yaşına ulaşan insanlarda, bu yaştan sonra ölüm riskinde hiçbir artış görülmüyor ve ölüm riski %50'de sabitleniyor.

Daha da ilginci, gün geçtikçe 105 yaşına ulaşan insanlarda görülen ölüm oranı da giderek düşüyor. Yani bu, çok daha fazla sayıda insanın 105 yaşını geçtikten sonra daha ileriki yaşlara kadar yaşamaya devam ettiğini gösteriyor.

Araştırmacılara göre bu durum, ömrümüzün uzamaya devam ettiğinin net bir göstergesi. Hatta insan ömrünün daha ne kadar uzamaya devam edeceğine dair ufukta bir limit de varmış gibi görünmüyor. En uzun yaşama rekorunun 122 sene olduğu düşünülürse, bu rekoru şu an yaşayan insanlardan birinin kıracağına ve 2050'den önce 130 yaş sınırının aşılacağına kesin gözle bakılıyor.

 

Bazı uzmanlara göre bu veriler, çok küçük bir katılımcı grubunu kapsadığı için çok da tutarlı değil. 8 milyar insan içinde sadece 100 kişinin an itibariyle 110+ yaşının üstünde olduğu düşünülürse, ölüm risklerinin %50 veya %60 olması çok büyük bir değişim sağlamayacakmış gibi görünüyor. Yani istatistik grafiğinin en uç kısmındaki bir dalgalanmanın, grafiğin tamamını pek bağlamadığı düşünülüyor.

Örneğin 2016'da aynı konuda yapılan bir araştırmada, an itibariyle 110 yaşında olan 10 bin insan olsaydı, sadece bir tanesinin 125+ yaşlara ulaşabileceği hesaplanmıştı.

Bazı kesimlerse araştırmanın çok iyi yapıldığını, ancak sonuçların yanlış yorumlama sonucu oluşturulduğunu düşünüyor ve maksimum insan yaşamının sınırına çok yaklaştığımızı düşünüyor. Her halükarda konu üzerinde daha çok fikir belirtileceği aşikar...

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-humans-older-age-havent-maxed.html
25
13
7
6
2
Emoji İle Tepki Ver
25
13
7
6
2