4
2
2
1
1

Geçtiğimiz haftalarda WhatsApp'ın yeni sözleşmesini kullanıcılarına yansıtması ve özellikle ülkemizde bu sözleşmenin onaylanmasını zorunlu kılması büyük tartışmalar başlatmıştı. Pek çok kullanıcı hangi hizmetin veya uygulamanın hangi verileri topladığı hakkında araştırma yapmaya başlamıştı. Fakat açıkçası, internet dünyasında durum sandığınızdan çok daha farklı.

İşte yeni videomuzda da daha önce Unity, Microsoft ve McAffee gibi devlerde görev alan siber güvenlik uzmanı Can Değer'le birlikte internetin derinliklerine indik. Can Değer, şirketlerin hakkımızda hangi bilgileri topladığı ve bunları hangi amaçlarla kullandığı hakkında oldukça aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

İçimizi dışımızı ortaya döken bilgiler: Meta veri:

meta veri

Can Değer'e olan ilk sorumuz meta verinin ne olduğu ve ne işe yaradığı oldu. Can, meta verilerin aktif olarak sahip olunan verilerin indeksi olduğunu ve kişisel bilgilerle ilgilenmediğini ifade etti. Meta veri, kim olduğumuzu umursamıyor olsa da bizim her türlü alışkanlığımızı ve sevdiğimiz veya sevmediğimiz şeyleri bünyesinde barındırıyor. Kısacası meta veri bizi bir kişi olarak değil, karakter olarak tanıyor da diyebiliriz. Meta verinin nerelerde kullanıldığını öğrenmek içinse Can'ın videoda anlattığı örneğe başvurabilirsiniz.

Can Değer'in sözleriyle meta verileri kullanan şirketler, bizleri tanımak için topladığı bilgiler ve bunları nnasıl kullanacakları konusunda hiçbir sınıra sahip değiller. Bu da meta verinin şu anki gidişatıyla gelecekte yaşamımızın her alanında, algımızı değiştirme amacı dâhil olmak üzere karşımıza çıkacağı anlamına geliyor. Bunu engellemek içinse kanunlar veya yaptırımlar hazırlanması gerekiyor.

Karakterimizin bizim bile farkında olmadığımız kadar tanınmasını sağlayan meta veri, dev şirketlerin hizmetlerini kullanmamızla toplanıyor ve bu şirketlerin hizmetlerini kullanan diğer şirketlerle paylaşılıyor. Verilerimizi tümüyle korumamızı sağlayan tek şey de yine oluşturulan kanunlar oluyor. Konuğumuz Can Değer'in muhteşem anlatımıyla meta veriler hakkında daha fazla bilgi almak ve uygulamaların neden bazı izinleri istediğini öğrenmek için yukarıdaki videoyu seyretmeyi unutmayın. 

4
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
4
2
2
1
1