İnternetten İngilizce Öğrenilebilir Mi?

5
1
0
0
0
Artık günün her anı elimizin altında olan internet, İngilizce öğrenme konusunda ihtiyacımız olan tek şey olabilir mi?

Evrensel dil olarak kabul edilen İngilizce, artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir dil haline gelmiş durumda.

Gündelik yaşantımızın olmazsa olmazı teknolojiden hemen hemen bütün iş sektörlerine kadar İngilizce gerekli bir şey. Ülkemizdeki eğitim sistemi, ilkokul çağlarından itibaren İngilizce dersini görmemizi sağlıyor fakat -sizin de bildiğiniz gibi-, tam olarak verimli, oturmuş bir sistem olmadığı için okulda öğrendiğimiz İngilizce, iyi bir seviyede kalmıyor.

Peki bu tarz durumlarda ne yapmamız lazım? İngilizce öğrenmek için illa yurtdışı dil eğitimi ya da dudak uçuklatan fiyatlar isteyen dil okullarına mı başvurmamız lazım? Bunun farklı bir yolu yok mu? Bir bakıma var diyebiliriz.

İnternetin Gücü Adına!

Çoğumuz interneti -özellikle sosyal medya platformları sağolsun- amacının dışında kullanmaktayız. Aslında internet, bilgiye ulaşma açısından son derece önemli bir platform. Şunu bir düşünün; bu zamana kadar internette -bilgi bazında- aradığınız bir şeye ulaşamadığınız oldu mu? Ya da farklı bir soru yöneltelim; ''bu bilgiyi okulda öğretmemişlerdi'' dediğiniz şeyleri internet sayesinde kaç bin defa öğrendiniz? Sayılamayacak kadar fazladır herhalde.

Peki şimdi haberimizin asıl sorusuna yönelelim; interneti kullanarak İngilizce öğrenmek mümkün mü?

Aslında bu sorunun tam olarak kesin bir cevabı yok. Zira bu durum azim, irade ve öğrenme hırsı ile alakalı olduğundan kişiden kişiye göre ciddi bir farklılık gösterebilir. Fakat biz yine de konuya bir değinelim.

Dediğimiz gibi; internet bilgiye ulaşma açısından adeta bir altın madeni. İngilizce konusunda da bu durum aynen bu şekilde. Öncelikle şunu da belirtmemiz lazım; zaten ilkokul, ortaokul, lise, hatta üniversite mezunu iseniz zaten bir İngilizce altyapınız vardır. En azından gramer yapılarını az çok hatırlıyor ve temel düzeyde kelime bilgisi barındırıyorsunuzdur.

Eğer bu seviye biriyseniz size gereken iki şey var; kelime dağarcığını genişletmek ve konuşarak pratik yapmak. Şunu da unutmayalım; bir dili en etkili şekilde öğrenmenin yolu konuşmaktır.

Bu bahsettiğimiz iki şey için interneti kullanarak -kendinizin dahi şaşıracağı şekilde- ilerleme kaydedebilirsiniz. Şimdi genel olarak İngilizce öğrenmek adına etkili yolları bir ele alalım:

Müzik Dinlemek

Sürekli olarak yabancı şarkı dinliyor ancak sözlerini anlamıyorsanız bu durum biraz canınızı sıkabilir. O sebeple İngilizce bir şarkıyı dinlerken sözlerini de açın. Hatta gözünüzle takip edin. Böylece zaman içerisinde telaffuzunuzun da geliştiğini göreceksiniz. İngilizce kelimelerde ''göz alışkanlığı'' dediğimiz olay, okumanızı ve telaffuzunuzu ciddi şekilde arttıracaktır. 

Dediğimiz gibi; şarkılara eşlik edin. Hatta şarkıları bir kez de Türkçeye çevrilmiş sözlerini açıp dinleyin. Bu sayede bazı isim tamlamaları ve cümle yapıları, kalıplaşmış şekilde hafızanıza kazınacaktır.

Film ve Dizileri Orjinal Dillerinde İzleyin

Başta Netflix olmak üzere internette film ve dizi seyredebileceğiniz onlarca platform mevcut. İngilizce öğrenmek adına onlara başvurmanız mümkün.

Bu maddede size bir ipucu vereyim; mutlaka hepinizin favori bir dizisi vardır. İşte o diziyi önce Türkçe altyazı ile izleyin. Hatta birkaç kere izleyin (mesela Friends dizisini defalarca baştan izleyip bitiren arkadaşlarım var). Bunu yaptığınızda artık diyalogları zaten ezberlediğinizi göreceksiniz. Sonrasında da işin çakallık kısmına geçin. Bu kez altyazıyı İngilizce yapın. Bir de öyle izleyin. Bu yöntemin yine hem görsel hafızanıza hem de telaffuzunuza olan katkısı sizi bile şaşırtacaktır. 

Bu arada aynı şeyi çok sevdiğiniz bir filmle de yapabilirsiniz. Mesela Yüzüklerin Efendisi serisini bir de İngilizce altyazılı, ya da direkt sadece İngilizce dil seçeneği ile izleyin. Diyalogları zaten ezbere bildiğinizden konuşmalar ya da altyazı sizi çok zorlamayacaktır.

Oyunların Katkısı

Muhtemelen çoğunuz bu maddeyi ebeveynlerinize gösterip ''bakın işte ben boşuna oyun oynamıyorum'' demek için kullanacaksınız ama; evet, oyunlar da İngilizce'nizi geliştirmenizde katkı sağlayacaktır. Fakat bunu okuyup da gidip sabah akşam Metin 2 serverlarında dolaşmayın. Gerçekten İngilizcenize katkı da bulunabilecek, özellikle hikaye modları ile etkili olan oyunlar seçmeniz size daha fazla yarar sağlayacaktır. Eğer oyunda anlamadığınız bir şey varsa; internette bulunan sözlükleri kullanmaktan çekinmeyin.

Araştırmacı Olun

En basitinden; sosyal medyada zaman geçirirken gördüğünüz yabancı kelimelerin anlamlarına mutlaka bakın. Her ne kadar cümle çevirme konusunda çok başarılı olmasa da, kelimeler konusunda Google Translate sizin için bir nimet olabilir. Aklınıza bir kelime takıldığı zaman sözlüklere başvurun. Aynı şekilde film izlerken, müzik dinlerken, ya da oyun oynarken gördüğünüz kelimlerin anlamlarına muhakkak bakın.

Limitlerinizi Zorlayın

Üst düzey İngilizce bilmiyor olabilirsiniz. Fakat arada bir YouTube'dan kısa videolar açıp dinleyin. Mesela süper kahraman filmleri ile alakalı pek çok yorum ve inceleme videosu mevcut. Genelde de süreli 5-10 dakika arası oluyor. Açın onları izleyin. Tabiki tümünü anlamayacaksınızdır. Fakat zaman içerisinde diğer maddelerdeki şeylerini de düzenli olarak uygulamaya başlayınca, artık bu tarz videoların sizi kesmediğini farkedeceksiniz. 

Ve son olarak; uygulama. Dediğimiz gibi bir dili öğrenmek için konuşmak, pratik yapmak şart. Eğer yabancı uyruklu bir arakadaşınız varsa onunla sık sık yazışarak ya da konuşarak İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Fakat daha da güzeli; bunu direkt bir İngilizce öğretmeni ile yapabilirsiniz.

İngilizceyi öğrenmenize yardımcı olacak pek çok uygulama ya da internet sitesi mevcut. English Ninjas da bunlardan biri. Fakat, muhtemelen içlerinde en etkili olanı English Ninjas. Eğer yukarıda bahsettiğimiz adımları hali hazırda uyguluyor ve bir sonraki adıma, yani pratik yapmak için işin konuşma kısmına geçmek istiyorsanız English Ninjas, tam olarak aradığınız şey olabilir.

Uygulama nasıl kullanılıyor, ne işe yarıyor ve sizlere hangi imkanlarını sunuyor diye merak ediyorsanız sizi videomuzla baş başa bırakalım.

Toparlayacak olursak; İngilizce, öğrenmesi zor bir dil değil. Aksine, mantığını bir kez kavradığınızda ciddi şekilde rahat öğrenebileceğiniz bir dil. Peki bunu öğrenme konusunda interneti kullanmak yeterli olur mu diye soracak olursanız; cevabımız oldukça açık. Gerekli azim ve iradeyi gösterdiğiniz takdirde, internetten İngilizce'nin kralını öğrenebilirsiniz.

Bu arada:

English Ninjas Android için: https://goo.gl/ITGk0q
English Ninjas iOS için: https://goo.gl/I6yVP6

5
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
0
0
0