iOS 13 ve iPadOS’un Jailbreak Topluluğundan 'İlham Alınan' 13 Özelliği

43
11
7
3
1
WWDC 2019’da Apple, mobil cihazlarının mevcut özelliklerini bir basamak daha yukarı taşıyacak önemli güncellemeler barındıran iOS 13 ve iPadOS’u tanıtmıştı. Apple’ın yeni getirdiği özelliklerin çoğu jailbreak topluluğundan 'ilham alınarak' yapılmış gibi duruyor.

Apple’ın WWDC 2019’da duyurduğu iOS 13 ve iPadOS’un hangi özelliklerinin jailbreak topluluğundan 'ilham alınarak' geliştirdiklerine gelin birlikte göz atalım.

1. Karanlık Mod:

Yeni gelen güncellemelerin hepsi güzel özellikler vadetmelerine rağmen belki de hepsinden daha dikkat çekici olanı Karanlık Mod desteğinin gelmesi oldu. Arayüzü siyah tonlara çevirmemize olanak sağlayan bu mod, aslında ilk olarak Apple tarafından çıkarılmadı. Jailbreak topluluğu, bu özelliği Eclipse ve Noctis gibi popüler jailbreak sürümlerinde kullanmıştı.

2. Yeni ses göstergeleri:

Apple yeni güncellemeyle beraber 10 yılı aşkın süredir kullandığı ses göstergesini de değiştirdi. Bu yeni göstergeler özgün bir tasarım gibi görünmekte ancak topluluk yıllardır StatusHUD ve Sonus12 gibi yeni ses göstergeleri geliştiriyor.

3. Hücresel veri indirme kısıtlamasının kaldırılması:

Daha önce hücresel bağlantıya bağlı olarak büyük bir veri indirmeye kalktıysanız muhtemelen bir Wİ-Fi ağına bağlanmanız gerektiği cihazınız tarafından söylenmiştir. Yeni güncellemeye kadar “Bu öğe 150 MB’dan büyük” mesajıyla karşılaşıyorduk. Bu limit, Apple tarafından kaldırıldı ama jailbreak topluluğu tarafından geliştirilen Appstore Unrestrict gibi yazılımlar yıllardır bu tür işleri yapıyordu.

4. Düşük veri modu:

Sınırsız veri planları artık her yerde ancak bu herkesin sınırsız internete sahip olduğu anlamına gelmiyor. Apple’a uzun zamandır veri tasarrufu seçeneklerine yönelik bir talep vardı ve Apple, bu güncellemeyle bunu gerçekleştirdi. Jailbreak topluluğu bunu da daha önceden düşünmüş ve Membrane gibi harika denebilecek bir yazılım geliştirmişlerdi.

5. Ana ekran widget’ları:

Apple, iPadOS’ta iPad ana ekranını yeniden tasarladı ve uygulama simgelerinin yan tarafında genişleyebilen widget'lar içeren yeni bir ana ekran sundu ancak jailbreak topluluğunun çıkardığı Dashboard X yazılımları, bu işi iOS 13’ten daha önce yapıyordu.

6. Metin düzenleme:

Hem iOS 13 hem de iPadOS, mobil cihazlarda metinlerle etkileşimi daha da arttırmaya çalışacak. İmleçle metinde değişiklik yapmak için bir takım zahmetli işleri azaltan iOS 13 ve iPadOS güncellemeleri, görünüşe göre jailbreak topluluğundan SwipeSelection gibi yazılımlardan etkilenmiş. Apple, bu güncelleme için uzun süredir uğraşıyordu.

7. Çoklu görev pencereleri:

iPadOS’a yeni gelen özellikle beraber iPad’inizde çoklu görev yapabilme şekilleriniz değişecek. Aynı uygulamayı iki farklı pencere şeklinde açabilme imkânı bile veren bu özellik, Quailar gibi jailbreak topluluğunca geliştirilen yazılımlarda Apple’dan daha önce yer almıştı.

8. Özel yazı tipleri:

iOS 13 ve iPadOS ile beraber internetten beğendiğiniz bir yazı tipini indirip cihazınıza uygulayabileceksiniz ancak bu fikirde ilk jailbreak topluluğunun aklına geldi. BytaFont ve A-Font gibi yazılımlar bu işi çok daha önceden yapıyordu.

9. Geliştirilmiş 'Dosyalar' uygulaması:

Apple’ın mobil deneyimde yetersiz kaldığı yerlerden birisi de dosya yöneticisi kısmıydı ancak iOS ve iPadOS ile geliştirilmiş dosya işleme desteği, harici depolama sürücüsü desteği gibi güzel özellikler bu yetersizliği tersine çevirdi. Jailbreak topluluğu, iFile ve Filza gibi yazılımlarla bu desteği sunuyordu.

10. Safari indirme yöneticisi:

iPadOS sonunda kullanıcıların Safari internet tarayıcısı üzerinden tam teşekküllü dosya indirmesine izin verecek. Ayrıca indirilen dosyalar, bir üst maddedeki dosyalar özelliğiyle birleşecek. Bu özellik, jailbreak sürümlerinde 'Safari indirme yöneticisi' ayarlamasıyla yapılabiliyordu.

11. Konsol oyun kolu desteği:

iOS 13, oyun konsollarının oyun kollarını da destekleyecek. Bu destekleme özelliği, jailbreakli sürümlerde nControl adında bir yazılımla yapılabiliyordu.

12. 'Up Next' özelliği:

Apple, sıradaki müziği daha kolay görebilmeniz ve listede hızlı değişiklikler yapabilmeniz için Up Next adı altında bir özellik getirdi. Bu özelliğinde daha önceden ArtworkUpNext adlı yazılımla jailbreak sürümlerinde olduğunu belirtelim.

13. Klavye kısayolları:

Hem iOS 13 hem de iPadOS, desteklenen uygulamalarda farklı eylemler gerçekleştirmek için kullanılabilecek yeni klavye kısayollarıyla geliyor. Bu, özellikle uzman kullanıcılar tarafından oldukça memnuniyetle karşılandı. Jailbreak topluluğu ise KeyCommands adlı bir yazılım ile klavye kısayollarını kullanıcılara sunuyordu.

Apple’ın jailbreakli cihazlardan 'ilham aldığı' 13 özelliğe göz attığımız yazımızın sonuna geldik. Gözümüzden kaçanları ve eklemeyi unuttuğumuz özellikleri yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.idownloadblog.com/2019/06/08/features-ios-13-ipados-borrowed-from-jailbreak-community/
43
11
7
3
1
Emoji İle Tepki Ver
43
11
7
3
1