iPhone (iOS) Jailbreak Nedir, Nasıl Atılır?

37
6
4
3
2
iOS işletim sistemine sahip iPhone cihazlarınızı daha özgür bir şekilde kullanmanızı sağlayan ve Apple tarafından konulan sınırları aşabileceğiniz ama aynı zamanda güvenlik açıklarına da neden olan jailbreak nedir, nasıl atılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bilmeniz gereken detayları anlattık.

Apple, ürettiği her cihaza bazı sınırlamalar ekler. Bunun öncelikli nedeni güvenliktir. Ancak bazı kullanıcılar iOS işletim sistemine sahip iPhone akıllı telefonlarını çok daha özgür bir şekilde kullanmak ister ve jailbreak işlemi ile telefonlarına App Store dışındaki APK dosyaları da yüklerler. Jailbreak işlemi telefon kullanımınızı özgürleştiriyor ancak yanında pek çok güvenlik açığını da beraberinde getiriyor.

Peki, jailbreak nasıl atılır? Önceden jailbreak işlemi biraz daha zor ve karmaşıktı. Ancak şu an bu işlemi kolayca, yalnızca iPhone cihazınıza indireceğiniz bir mobil uygulama ile yapabilirsiniz. Riskleri olduğunu unutmamanız gereken jailbreak nedir, nasıl atılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve işlem ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları anlattık.

jailbreak

Jailbreak nedir?

Jailbreak, iOS işletim sistemine sahip iPhone akıllı telefonlarınıza herhangi bir kısıtlama olmadan, dilediğiniz kaynaktan mobil uygulama yüklemenizi sağlayan bir işlemdir. İşlem sonrası iPhone cihazınıza yalnızca App Store üzerinden değil, üçüncü taraf uygulama mağazalarından da farklı mobil uygulamalar yükleyebilirsiniz.

Jailbreak işleminin tercih edilmesinin nedeni; Apple’ın ürettiği tüm cihazlara belirli sınırlamalar eklemesidir. Bu sınırlamaların birinci nedeni güvenlik. Çünkü Apple, App Store üzerinden sunulan mobil uygulamalarda ince eleyip sık dokuyor ve herhangi bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım taşımadığından emin oluyor. Jailbreak işlemi sonrası iPhone'unuza yüklediğiniz mobil uygulamaların böyle bir garantisi yok.

Jailbreak nasıl atılır?

  • Adım #1: iPhone’unuzun güncel olduğundan emin olun.
  • Adım #2: Buradan Hexxa Plus mobil uygulamasını indirin.
  • Adım #3: Kurulumu tamamlayın.
  • Adım #4: Uygulamayı açın ve Get Repos butonuna dokunun.
  • Adım #5: Bu linki kopyalayın http://ios.cyrepo.tk/
  • Adım #6: Extract Repo sayfasını açın, linki buraya yapıştırın ve indir butonuna dokunun.
  • Adım #7: İndirilen profile gidin ve yükleyin.
  • Adım #8: İşlem tamam. 

Adım #1: iPhone’unuzun güncel olduğundan emin olun:

jailbreak,  güncelleme

iPhone cihazınızın güncel olması yani son iOS sürümünün yüklü olması son derece önemlidir. Eğer cihazınız güncel değilse jailbreak işlemini yapamazsınız. Ayarlar, Yazılım Güncelleme sayfası üzerinden cihazınızın güncel olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Adım #2: Hexxa Plus mobil uygulamasını indirin:

jailbreak,  hexxa plus

Hexxa Plus mobil uygulaması, iPhone cihazlara jailbreak işlemi yapmak için özel geliştirilmiş bir mobil uygulamadır. Güvenliğiniz açısından, indirme işlemi için mobil uygulamanın resmi internet sitesini kullanmanız tavsiye ediliyor.

İndirme işlemini yalnızca iPhone üzerinden yapmalısınız. Çünkü Hexxa Plus, yalnızca iPhone üzerinde çalışan bir uygulamadır. Windows ya da Mac işletim sistemine sahip bir cihaza indirdiğiniz zaman uygulama çalışmayacaktır. 

Adım #3: Kurulumu tamamlayın:

Hexxa Plus mobil uygulamasını iPhone cihazınıza indirdiğiniz zaman yükleme işlemi sırasında karşınıza farklı onay ekranları çıkacak. Onaylayın. Apple kimlik bilgilerinizi ya da şifrenizi de girmeniz gerekebilir. 

Adım #4: Uygulamayı açın ve Get Repos butonuna dokunun:

jailbreak,  iphone hack

Bir depo kurmak, jailbreak işleminin temel noktası. Bunun için Hexxa Plus mobil uygulamasını açın ve Get Repos butonuna dokunun. Ardından Cydia seçeneğine dokunun. Bu işlem birkaç dakika sürebilir. 

Adım #5: Bu linki kopyalayın http://ios.cyrepo.tk/

Bu linkin kullanımı, jailbreak işleminin en önemli ikinci adımı. Dilerseniz http://ios.cyrepo.tk/ linkini buradan kopyalayabilir ya da depo alma işlemi sonrası karşınıza çıkan Uygulama Yöneticileri Depo Listesi üzerinden kopyalayabilirsiniz. 

Adım #6: Extract Repo sayfasını açın, linki buraya yapıştırın ve indir butonuna dokunun:

jailbreak, cydia

Yeniden Hexxa Plus mobil uygulamasının ana sayfasını açın ve buradan Extract Repo butonuna dokunarak sayfayı açın. Kopyalamış olduğunuz http://ios.cyrepo.tk/ adresini buraya yapıştırın. Son olarak Ok ve Download butonlarına tıklayarak depo alma işlemini tamamlayın. 

Adım #7: İndirilen profile gidin ve yükleyin:

Jailbreak işlemini tamamlamak için sırayla Allow, Go to setting, Profile Downloaded ve Install butonlarına dokunun. Apple şifrenizi yeniden girdikten sonra Install ve Done butonlarına dokunarak işleminizi tamamlayın. Artık jailbreak işlemi yapılmış, Cydia deposuna sahip bir iPhone cihaza sahipsiniz. 

Jailbreak işlemi güvenli mi?

jailbreak, güvenli

Maalesef hayır, jailbreak güvenli bir işlem değildir. Çünkü bu işlem sonrası cihazınıza yükleyeceğiniz mobil uygulamaların güvenli olup olmadığı hiçbir uzman tarafından denetlenmemiş oluyor ve cihazınız her türlü virüs ve kötü amaçlı yazılıma açık hale geliyor. 

Normal şartlar altında, App Store uygulama mağazası üzerinden yüklemiş olduğunuz bir mobil uygulama; Apple mühendisleri tarafından incelenmiş, güvenilirliği kanıtlanmış, içinde herhangi bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım taşımayan bir mobil uygulamadır. Fakat jailbreak işlemi sonrası herhangi bir yerden indirdiğiniz APK dosyasının nasıl tehlikeler taşıdığını hiç kimse bilemez. 

Jailbreak işlemi ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler:

jailbreak, apple

Elbette, unutmamanız gereken ilk nokta jailbreak işlemi sonrası iPhone cihazınızın her türlü tehlikeye açık bir duruma gelmesidir. İşlem sonrası indirdiğiniz APK dosyalarına dikkat edin. Görece daha güvenilir olan internet sitelerini ve üçüncü taraf mobil uygulamaları tercih edin.

Diğer bir nokta, iPhone cihazınızın mutlaka en güncel iOS sürümünde olduğunda emin olun. Eğer cihazınız en güncel sürümde değilse iPhone hata verecek ve kendini kurtarma moduna alacaktır. Böyle bir durumun önüne geçmek için cihaz güncellemelerini kontrol edin.

Jailbreak işlemi sonrası cihazınızda bulunan tüm verileri kaybedebilirsiniz. Hexxa Plus, böyle bir durumun yaşanmayacağını belirtiyor ancak farklı jailbreak işlemlerinde veri kaybı yaşandığı biliniyor. Bu nedenle jailbreak işlemi öncesi tüm verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.

Sizin için iPhone cihazınızı çok daha özgür bir şekilde kullanabileceğiniz ama tehlikelere de açacağınız jailbreak işlemi nedir, nasıl atılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bilmeniz gereken detayları anlattık. Jailbreak işlemi ile ilgili deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

37
6
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
37
6
4
3
2