İzafiyet Teorisini Destekleyen, Yeni Oluşan Bir Kara Deliğin 'Çınlamaları' İlk Kez Tespit Edildi

34
7
1
1
0
Teknolojimiz şu an için ne kadar gelişmiş olsa da henüz evrenimizdeki her şeyi anlayabilecek, görebilecek ya da gözlemleyebilecek konumda değiliz ancak çok ufak adımlarla da olsa bu yolda ilerliyoruz. Bilim insanları, uzayın en büyük gizemlerinden bir tanesi olan "yeni doğan bir kara deliğin çınlamasını" tespit etmeyi başardılar.

MIT ve dünyanın diğer birçok yerinden gelen fizikçiler, yeni oluşan bir kara deliğin çınlamasını ilk kez tespit ettiler. Araştırmacılar, aynı zamanda kara deliğin kütlesini de tahmin ettiler. Tüm bunlar, onlarca yıl önce İzafiyet Teorisi'ni ortaya atan Einstein’ı destekleyen daha çok kanıt anlamına da geliyor.

Physical Review Letters’ta yayınlanan araştırma, kara deliklerin “tüylerinin” olmadığı fikrini de destekliyor. Burada bir metafor olarak kullanılan "tüy" (hair) John Wheeler tarafından ortaya atılmıştı. Einstein’ın teorisine göre kara deliklerin gözlemlenebilir üç özelliği bulunmalı: kütle, dönme ve elektrik yükü. Diğer tüm özellikler ise kara deliğin kendisi tarafından yutuluyor ve John Wheeler, bunu tüy olarak adlandırıyor.

kara delik

Ekibin bulguları da kara deliklerin tüysüz olduğu fikrini destekliyor. MIT’den araştırmanın başyazarı olan Maximiliano Isi “İzafiyet Teorisi'nin doğru olmasını hepimiz bekliyorduk ancak ilk kez bu şekilde doğruladık. Bu, tüysüzlük teoreminin direkt olarak başarılı bir şekilde test edildiği ilk deneysel ölçüm oldu. Kara deliklerin tüylerinin olmadığı anlamına da gelmiyor” dedi.

Cıvıltıya benzer sesler:

Kara delik

9 Eylül 2015 yılında bilim insanları, ilk kez uzay/zamandaki sonsuz küçüklükteki dalgacıkları tespit ettiler. GW150914 olarak adlandırılan ve LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) tarafından gerçekleştirilen bu tespitte bilim insanları, gürültüyü uzaklaştırdılar ve sinyale yaklaştılar. Araştırmacılar, yavaş yavaş yok olmadan önce hızla artan bir dalga biçimi gözlemlediler. Sinyal, sese çevrildiğindeyse "cıvıltıya” benzer bir ses duydular.

Bilim insanları, yer çekimsel dalgaların hızla spiralleşen iki devasa kara delik tarafından oluşturulduğunu gözlemediler. Sinyalin en üst noktası (cıvıltının en gürültülü kısmı), yeni kara delik oluşumuyla bağlantılıydı. Isi, “Çoklu frekanslardan oluşan gittikçe farklı oranlarda yavaş yavaş uzaklaşan bir toplu yer çekimsel dalga sinyali tespit ettik. Her bir frekans ya da ton, yeni kara deliğin titreşimsel frekansına tekabül ediyordu” ifadelerini kullandı.

Bazı şeyleri tespit edecek noktaya ulaştık:

Einstein’ın İzafiyet Teorisi; kara deliğin yer çekimsel dalgalarının eksilmesinin, kara deliğin kütlesinin ve döngüsünün; doğrudan çarpımı olacağını öngörüyordu. Bilim insanları, yaptıkları hesaplamaların daha önce yapılan hesaplamalarla eşleştiğini gördü. Isi, konuyla ilgili olarak “Bu, topluluk için oldukça heyecan verici çünkü çalışmamız, bu tür çalışmaların önümüzdeki 20 yılda değil şimdi mümkün olduğunu gösterdi” dedi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-09-scientists-newborn-black-hole.html
34
7
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
7
1
1
0